Existuje vůbec FVE, která je schopna spolehlivě pracovat v režimu zjednodušeného připojení?

Rubriky:

TG Tomáš Grulich @tomas.grulich644 před více než rokem06.12.2022 18:02:35
Existuje vůbec FVE, která je schopna spolehlivě pracovat v režimu zjednodušeného připojení?

Dobrý den,

řeším dilema s instalací hybridní 3f fotovoltaické elektrárny na RD. Konfigurace se pohybuje někde kolem 7kWp v panelech a 15kWh v akumulátorech. Denní spotřeba domu se pohybuje kolem 10kWh, mám běžné spotřebiče (běžná elektronika, el. trouba, indukční varná deska, v létě občas klimatizace, jednou ročně el. řetězová pila, jištění 3x25A).
Potíž je s tím, že distributor (eg.d) mi zamítnul standardní připojení. Mám tedy možnost se připojit pouze ve zjednodušeném připojení, tedy bez povolených přetoků s nulovým rezervovaným výkonem.

Po přečtení veřejně dostupných zdrojů vím, že přetoky vznikají při kolísání výroby či spotřeby a že technický limit pro přetok je podle věstníku ERU 115W, vše nad je pod pokutou, což nechci. Všeobecně také soudím, že systém s 0 přetoky více využívá elektřinu z DS na úkor solární.

Poptaní dodavatelé buď při zjištění že jde o zjednodušené připojení :
- buď vůbec nenabídnou, že takový systém se postavit nedá a spínané spotřebiče vždy v kombinaci s pomalou regulací vždy zapříčiní nepovolený přetok,
- nebo se tváří že systém při nastavení 0 přetoku běžně funguje ale odmítnou cokoliv garantovat,
- nebo tvrdí že budou garantovat, ale budí na mě dojem že se každý bavíme o něčem jiném.

Tento stav je průřezově od GoodWe přes Solax po Victron.

Otázka zní, zda vůbec systém který by splňoval mantinely dané ERU existuje? Pokud ano, jaký je nejvhodnější systém (měnič)? Je nějaký doporučený poměr výkonu panelů ke spotřebě a kapacitě akumulátorů atd? Zná někdo spolehlivého realizátora pro takový systém (ideálně Olomoucký kraj)?

Děkuji za odpovědi a názory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

46 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.