Benekov C27 jak má správně pracovat?

Rubriky:

Zdeněk Šána @zdenek.sana před více než rokem09.12.2022 08:22:43
Benekov C27 jak má správně pracovat?

Dobrý den, jsem čerstvým majitelem kotle Benekov C27. Je to můj první automatický kotel, tak případně omluvte mojí neznalost a nezkušenost. Vytápím s ním velký dům zhruba 250 m2 (11 radiátorů). Častečně zateplený. S kotlem jsem spokojený, ale nejsem si jistý, jak má ve skutečnosti tento kotel správně pracovat. Mám jeden tepelný okruh, čtyřcestný ventil a pokojový termostat, který kotel vypíná když se v nejchladnější místnosti natopí pořadovaná teplota. Na radiátorech jsou všude termostatické ventily. Kotel má venkovní čidlo. Zatím to bylo nastavené tak, že kotel velice rychle natopil místnost a pokojový termostat ho vypnul do externího útlumu. A až pokoj vychladl tak tak ho zase zapnul a tak pořád dokola. To se mi nezdálo dobré, tak jsem v nastavení kotle snížil teplotní křivku, aby do radiátorů šla méně teplá voda. v podstatě mi stačí, když ted když je kolem nuly tak když jde do radiátorů voda o teplotě kolem 40 stupnů tak to pořád místnost vytopí, ale trvá to mnohem delší dobu. Ale pak zase pokojový termostat po dosažení požadované teploty vypne kotel do erterního útlumu. Když kotel běží a natopí vodu do radiátorů na požadovanou teplotu, tak se teplota kotle pomalu zvyšuje (teplota kotle je nastavená na 65 stupňů) a když dosáhne teploty 68 (hystereze vypnutí kotle je nastavená na 3), tak kotel přejde do útlumu od teploty. Pak teplota kotle pomalu klesá a když má kotel 65 tak znova začne topit. A tak pořád dokola. Někdy jsem četl, že tak je to špatně, že by měl kotel topit pořád a nepadat do útlumu. Že to tak je lepší a že se víc ušetří. Tomu ale nerozumím, když kotel bude topit pořád, tak přece musí spálit více uhlí. Nebo to tak není? Omluvte prosím mojí neznalost. Já v těchto dnech když je venkovní teplota kolem nuly protopím kolem 32 - 38 kg za den. Mohl by mi prosím někdo zkušený, vysvětlit, jak je nejlepší v tomto kotli topit. Případně jak ho správně nastavit. Předem vám moc děkuji. Zdeněk.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

45 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.