Vyhledávání
Naše další weby
Hledám zde podporu pro ověření mého výpočtu pro stanovení správného výkonu TČ. Měla by to být splitová jednotka od Toshiby. Mám podrobná data od výrobce. Předesílám, že potřebujeme co nejmenší výkon TČ, protože nemáme místo na taktovací nádobu, takže teplá voda z výměníku půjde rovnou do systému. Aktuálně topíme kondenzačním plynovým kotlem. Kotel jede nonstop, omezujeme topení jen v noci v místnostech, kde se spí. Topná voda má 45-50°C, výkon kotle je omezen na 6 kW. Stačí to. Pokud je chladněji, hodíme pár polen do krbu. TČ, co mám v hledáčku, je 6 kW Toshiba Estia. Databook říká, že při venkovní teplotě kolem nuly dává cca 5 kW při výstupní vodě 50°C. Při těchto parametrech je el. příkon kolem 2 kW, takže COP je 2,5. Toshiba uvádí, že ta čísla již zahrnují i odmrazování pomoci topných patron. Takže teoreticky, když TČ pojede taky nonstop, 24/7, tak se denně dostávám na spotřebu 2*24 = 48 kWh a s COP 2,5 dostávám do domu teplo 120 kWh (2,5 * 48), za měsíc tedy 3,6 MWh. Je toto správný výpočet? My v tom plynu totiž v chladném prosinci či lednu potřebujeme cca 1,7 MWh, takže se mi jeví, že 6 kW tepelko musí bohatě stačit. Dodavatel by u nás ale raději viděl 8 kW stroj, což ale dle mého názoru povede k častému vypínání a zapínání kompresoru, a tedy k podstatnému zkrácení životnosti stroje. Přikládám obrázek spotřeby jiného domu, kde je relativně malá ztráta s výkonným TČ, které nemá žádnou akumulační nádobu. Díky za názory.
trochu nerozumím oč je zde diskuze,jak jsem psal invertory jedou od minima do maxima tak nevím proč bych měl něco…
před 2 roky
Chtějte vidět nějakou funkční instalaci a nechte si to ukázat v provozu. V solidním showroomu, by něco takového měli…
před 2 roky
No, ale to je v dnešní době samořejmě přežité. Moderní TČ si dávkováním výkonu na venkovní jednotce dokáže měnit…
před 2 roky
23 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení