Kondenzace vlhkosti na nezateplené půdě

Rubriky:

Reklama
PD Petr D @petan89 před více než rokem11.12.2022 12:23:21
Kondenzace vlhkosti na nezateplené půdě

Zdravím,
jako spousta dalších mám problém s vlhkostí v nezatepleném půdním prostoru. Dům je čerstvě dokončen, topí se první zimu.

Konstrukce střešního pláště je na obrázku. Jedná se o dvouplášťovou střechu, kde je krov celoplošně pobitý prkny, pak laťování a jako krytina je trapézový Al plech (krytina KOB 1017). V hřebeni je větrací mezera. Tepelná izolace není dotažena až do vrchu střechy, ale pouze do výšky mezi kleštiny. Tím vznikl nezateplený půdní prostor, kde se hlavně na modře označených místech začíná srážet vlhkost. Samozřejmě, dole je parotěsná fólie, která asi nebude 100%, plus ne zcela těsný půdní průlez...

Je mi jasné, že zde probíhá pouze minimální výměna vzduchu - není kudy nasávat čerstvý vzduch.
Řeším jak teď z toho... Napadají mě některé varianty

1) Dotáhnout tepelnou izolaci (alespoň těch 16 cm vaty mezi krokve) až do vrchu. Otázkou je, jak by se pak řešila parotěsná fólie. Je potřeba pak i v této části? Stejně by to bylo potřeba asi větrat?
2) Vytvořit větrací otvory v obou štítech domu (nějaká větrací mřížky o průměru alespoň 120 mm).
3) Vytvořit větrací otvory v části střechy nad kleštinami. Mezi krokvemi bych vyřízl prkna a nějakým způsobem prořízl střešní fólii (mám strach kvůli kondenzované vodě z vnějšku).

Může mi prosím někdo zkušený poradit?
Díky

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.