Vyhledávání
Naše další weby
Ahoj ,
Mám dotaz ohl. koupě TČ .
Máme cca 10r po rekonstrukci RD, rohový dům cca 170m čtverečních vytápěné plochy - přízemí a podkroví, zatepleno 14cm EPS, Plast okna + 3jskla ,na stropě ze střechy 30cm vaty.
Celý dům máme na elektřinu (plyn není zaveden), topíme elektrokotlem do radiátorů (55°C) i bojleru a v kuchyni , koupelně, wc a ložnici máme i podlahové el. topení, které jen mírně temperuje podlahu, že je slabě vlažná. V celém domě topíme na cca 22°C a za rok máme spotřebu EE za celý dům ve 4 dospělých vč myčky, sušičky....indukce , teplé vody za všechny roky průměrně 15MW. (14 - 16).
Ještě do konce r 2024 mám cenu cca 2.20 KW (D45d), takže to bude nějakých 42000kč plus-mínus.
Takže otázka: vyplatí se mi přejít na TČ ? Bude tam nějaká reálná návratnost?
Neznám nikoho v okolí, kdo by TČ měl a co čtu různé diskuze, tak se nic moc nedá dozvědět....reálná spotřeba proti elektrokotli...atd. , až zde diskuze žije, tak uvidíme co se poučím a dozvím.
Jde mi hlavně o to, že mám málo místa v technické mistnosti a docela blízko sousedy..ze všech stran cca 15m, tak aby to nerušilo.
Díky moc za reakce a případné rady a zkušenosti.
Ještě bych doplnil, že to mělo být vzduch / voda , protože máme malý pozemek, kam by se potřebné technologie zem / voda nevešly.
112 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení