Vyhledávání
Naše další weby
Dobrý den,
potřeboval bych radu ohledně termopatrony do ventilu ESBE VTC511 v kotlovém okruhu. Nyní tam mám termopatronu 65°C. Která způsobuje to, že při topení do vychladlé akumulace se drží výstupní voda v kotli mezi 70-80°C (respektive nejčastěji na cca 74°C) - čidlo mám umístěné v jímce kotle. Až když je akumulace nahřátá a na výstupu z ní jde voda o teplotě zhruba 70-75°C (čidlo je přiloženo na trubku výstupu ve spodní části aku) začne se teplota kotle pohybovat na nějakých 84°C (respektive 82-91°C). Pokud současně nahřívám akumulaci a bojler pro TUV (je připojen "paralerně" s akumulací, dle schematu Atmosu) klesne teplota v jímce kotle dokonce na 68-71°C (a to mám ventil před čerpadlem bojleru i na výstupu z bojleru přiškrcený).
Natopení akumulace 1600l (na 75°C) a bojleru TUV trvá cca 4 hodiny (během této doby se topí i do domu). Další natopení na 90°C jsou +1-2 hodinky navíc - to už ale jen naposledy přiložím pár polen a nechám vše dohořet.
A teď k samotné otázce - mám vyměnit termopatronu za termopatronu s vyšší hodnotou?
co jsem vyčetl zde na fóru tak
pozitiva:
- zvýšení teploty výstupní vody z kotle, což je lepší z hlediska životnosti kotle
- dojde k rychlejšímu natopení akumulací
- neklesne teplota vody v kotli pod 70°C ani při nahřívání bojleru TUV
negativa:
- zvýšení paliva až o 20% při topení na 90°C místo současných 74°C (výstupní teplota vody)
je tedy žádoucí termopatronu vyměnit a pokud ano, tak za jakou 70°C nebo 75°C? (termopatrona na 72°C není pro tento ventil dostupná)
Nespokojenost je přeci hybatelem pokroku, přičemž termopatrona se mění daleko snáze (a levněji) než žena ;) Pokud…
před rokem
Když jste kotel uváděl do provozu, tak ho někdo seřizoval? Měřil aspoň infra-teploměrem výstupní teplotu spalin? Ono…
před rokem
Blbý dotaz. Máte doma ideální ženu? Asi ne. Tak se s tímto stavem smiřte a nebo si to "postrčta" patronou na…
před rokem
7 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení