Atmos, teplota výstupní vody (termopatrona pro ESBE VTC511)

Rubriky:

MB Martin Blaha @martin.blaha707 před rokem13.12.2022 14:11:31
Atmos, teplota výstupní vody (termopatrona pro ESBE VTC511)

Dobrý den,

potřeboval bych radu ohledně termopatrony do ventilu ESBE VTC511 v kotlovém okruhu. Nyní tam mám termopatronu 65°C. Která způsobuje to, že při topení do vychladlé akumulace se drží výstupní voda v kotli mezi 70-80°C (respektive nejčastěji na cca 74°C) - čidlo mám umístěné v jímce kotle. Až když je akumulace nahřátá a na výstupu z ní jde voda o teplotě zhruba 70-75°C (čidlo je přiloženo na trubku výstupu ve spodní části aku) začne se teplota kotle pohybovat na nějakých 84°C (respektive 82-91°C). Pokud současně nahřívám akumulaci a bojler pro TUV (je připojen "paralerně" s akumulací, dle schematu Atmosu) klesne teplota v jímce kotle dokonce na 68-71°C (a to mám ventil před čerpadlem bojleru i na výstupu z bojleru přiškrcený).

Natopení akumulace 1600l (na 75°C) a bojleru TUV trvá cca 4 hodiny (během této doby se topí i do domu). Další natopení na 90°C jsou +1-2 hodinky navíc - to už ale jen naposledy přiložím pár polen a nechám vše dohořet.

A teď k samotné otázce - mám vyměnit termopatronu za termopatronu s vyšší hodnotou?

co jsem vyčetl zde na fóru tak
pozitiva:
- zvýšení teploty výstupní vody z kotle, což je lepší z hlediska životnosti kotle
- dojde k rychlejšímu natopení akumulací
- neklesne teplota vody v kotli pod 70°C ani při nahřívání bojleru TUV

negativa:
- zvýšení paliva až o 20% při topení na 90°C místo současných 74°C (výstupní teplota vody)

je tedy žádoucí termopatronu vyměnit a pokud ano, tak za jakou 70°C nebo 75°C? (termopatrona na 72°C není pro tento ventil dostupná)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.