Obří AKU nádrž a kotel na dřevo?

Rubriky:

PC Petr Chocholoušek @petr.chocholousek před rokem17.12.2022 20:02:05
Obří AKU nádrž a kotel na dřevo?

Zdravím.
Vzhledem k šíleným cenám elektřiny mi přijde, že se při kompletní rekonstrukci RD (tz 10-12kW) nevyplatí dělat TČ, ale spíše topit pevnými palivy.
Zamýšlím: Kotel (AKU a TUV) + PT + FVE + Rekuperace

V zimě bych si přál zatopit v kotli, ideálně ručně dřevem, natopit AKU nádobu pro PT, natopit TUV a pak co nejdéle (několik dní?) fungovat z toho.
Mám dostatek prostoru pro jakkoli velkou AKU a celou otopnou soustavu budu dělat/kupovat novou.
V létě bych netopil a jen ohříval TUV pomocí FVE, proto musí být oddělený bojler od AKU?

Přemýšlím správně, že nejvýhodnější by bylo pořídit výkonný a účinný kotel a odpovídající "obří" AKU?

Rozumím správně že:
Při prakticky permanentním topení by stačil kotel 15kW?
Pokud přidám 1000-1500l AKU, tak bude stačit topit ob den?
Pokud použiju 30kW a 2000-3000l, tak budu topit jednou za 4 dny?
A optimum by pak mohlo být 50-70kW a nějaká obří AKU a topit třeba jen jednou týdně?
- je reálné a smysluplné postavit něco takové?

Mohl byste mi někdo prosím doporučit konkrétní komponenty?

Děkuji

Popis RD:
Kompetní rekonstrukce, 80cm cihla/kámen,všude podlahové topení
100m2 vytápěného přízemí, strop 3.1m, objem 310m3
125m2 podkroví objem 250m3
Nová plastová okna 3sklo + xps špalety oboustranně, střecha stříkaná pěna 25cm mezi a pod krokve, štíty zvenku xps 15cm, stěny přízemí zatím bez izolace.
Tj. předpokládám TZ 10-12kW, je to správně?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.