Pozor na firmu TEP Jablonec aneb na co se připravit před instalací TČ

Rubriky:

Reklama
OH Ondřej Hnilička @ondrej.hnilicka před více než rokem20.12.2022 11:34:21
Pozor na firmu TEP Jablonec aneb na co se připravit před instalací TČ

Dobrý den.

Nechci tu záměrně nikoho očerňovat, ale o tomhle jsem prostě musel napsat, za posledních 7 let jsem svému tepelnému čerpadlu věnoval enormní množství času, který mi samozřejmě nikdo nevrátí ani nezaplatí. Instalaci čerpadla Brilon Alfea Extensa mi zfušovala firma TEP Jablonec z Jablonce nad Nisou, která mi byla doporučena jako jedna z nejlepších v Jablonci na danou problematiku. Zde pouze ve zkratce uvádím, co všechno bylo špatně pro ty, co nechtějí číst dále:
* Teplotní čidlo vody bojleru nebylo v bojleru, ale nechali ho vytažené 20 cm za bojlerem.
* Směšovací ventil podlahového vytápění byl přepnutý na manuál, tedy se netočil tak jak čerpadlo chtělo, ale byl fixně nastaven na stále stejnou teplotu.
* Ten samý ventil byl ve svorkovnici hydroboxu špatně zapojen. Měl přehozené signály a proto se točil po odblokování na špatnou stranu, místo na teplejší vodu se točil na studenější. Nemohl tedy regulovat teplotu v podlaze (proto ho přepli na manuál).
* Signál na zapínání bivalentního elektrokotle byl zapojen do špatného relé, tudíž elektrokotel nikdy nesepnul, ani při extrémních mrazech.
* Několik dalších senzorů bylo v systému na špatných místech.
* Tohle všechno viděl navíc dva roky po instalaci revizní technik firmy a prohlásil, že "Vše je v pořádku".

A teď celý příběh:
V roce 2015 jsem koupil starší dům, zrekonstruoval ho a jelikož byl tehdy v JBC problém s plynem, rozhodl jsem se pro tepelné čerpadlo. Oslovil jsem celkem asi pět firem a dostal několik nabídek v rozmezí 130 tis až 450 tis za instalaci. Nejmenovaná firma z Liberce mi nabízela nějaké čínské čerpadlo v celk. ceně 130 tis i s instalací se slovy "Není to žádná sláva, ale určitě to něco šetřit bude", pak přijela další firma z LBC, co dělá čerpadla NIBE o které jsem měl tehdy největší zájem. Bohužel mě ale nepřesvědčili, protože přijeli dva pánové v luxusním voze, drahém oblečení a na všechny moje otázky typu: "Jak zapojíte topný okruh do mého rozdělovače podlahovky?" odpovídali "To se NĚJAK udělá." Tak jsem je taky vyřadil. Chtěl jsem totiž naivně někoho, kdo tomu rozumí. Nakonec mě přesvědčil známý projektant zateplovacích systémů, abych vybral firmu TEP Jablonec, což je prý "nejodbornější firma v Jablonci" co se instalace topných systémů týče. Dal jsem tedy na něj a opravdu. Přijelo 4-5 lidí od obchodníka po technika, asi hodinu můj systém prohlíželi a nahlas spekulovali o tom, jak nejlépe to všechno zapojit a nastavit. Měl jsem z toho tehdy dobrý pocit. Cena byla někde okolo 250 tis, což bylo u mé horní hranice, ale rozhodl jsem se pro kvalitu před nízkou cenou. Pro jistotu jsem se ještě přeptal, jak to mají s reklamacemi tohoto typu čerpadla Brilon Alfea Extensa a bylo mi řečeno, jak jinak, že "..téměř žádné nejsou a to už to děláme X let a nainstalovali jsme desítky a desítky systémů po celém kraji, je to spolehlivý systém".
Samotná instalace se zdála být v pořádku. Pánové přijeli, cca 2 dny dělali potrubí, zapojovali akumulační nádrž kombinovanou s bojlerem, napojení na stoupačky v patře a podlahovku v přízemí. Celému zásahu velel pan Rieder (nebo Rieger...už nevím), patrně asi hlavní technik firmy. Když bylo vše hotovo, chtěl jsem celý systém vysvětlit (jsem technik, tak rád věcěm rozumím), ale bylo mi vysvětleno pouze jak nastavit teplotu na termostatu a že mám za rok nechat udělat revizi, pokud nechci ztratit záruku na 5 let.
No a pak to přišlo. S příchodem mrazů za pár měsíců začal systém topit tak nějak "divně". V přízemí bylo teplo, ač jiná teplota než na termostatu, ale v patře dost velká zima ať jsem na termostatu nastavil, co jsem nastavil. Do toho směšovací ventil podlahovky v garáži každých pár minut cca 10 sekund "chrčel", jako když jedou dvě ozubená kolečka přes zuby. Začal jsem proto nastavení termostatu všemožně zkoumat, říkal jsem si, že vydržím přes zimu jak se to bude chovat a pak se uvidí. Nakonec jsem do patra musel nastavit teplotu asi o 5°C vyšší, aby to byly radiátory schopné vytopit a už to tak nějak fungovalo. Ale čerpadlo venku mi jelo celou zimu na plné obrátky, hučelo to víceméně ve dne v noci. Navíc jsem si všiml, že nespíná bivalentní elektrokotel. Prostě ani v mrazu -12°C se nezapl a v domě bylo zhruba o stupeň až dva méně. Tak jsem si na to zvykl a vydržel úplně stejně i další zimu. Po dvou letech jsem se konečně dostal k tomu pozvat pana Riedera na kontrolu.
Volal jsem proto do TEP Jablonec, dovolal jsem se ale pouze nějaké slečně, která mi mírně naštvaným hlasem sdělila, že po telefonu nic nevyřizují a "musíte vyplnit ten formulář na webu". Vyplnil jsem, že chci technika na plánovanou revizi, čekal jsem měsíc a nic. Volal jsem proto znovu. Znovu ta samá slečna, znovu formulář na webu, znovu měsíc a nic... Nakonec jsem vylovil někde v papírech kontakt na pana Riedera a po cca týdnu každodeního volání se mi podařilo dovolat a domluvit revizi zhruba za týden. Pan Rieder přijel a hned mě rozhodil otázkou: "Vám to ještě funguje?", "Nemělo by?" Ptal jsem se. "Poslední dobou máme od tohohle systému spoustu reklamací. Jak to máte dlouho?", "Dva roky.", "No, to by ještě snad mohlo...." Připojil k čerpadlu notebook a zhruba dvě hodiny "něco" usilovně měřil a sledoval. Zapínal systém, vypínal, honil čerpadlo do otáček. Nakonec řekl, že je "vše v pořádku a chtěl zaplatit tuším 2500,-". Ptal jsem se, jestli je normální, že směšovací ventil podlahovky takhle chrčí. Bylo mi řečeno že ano, dále jsem se ptal, jak je možné že mi asi nespíná bivalentní elektrokotel. Bylo miřečeno, že "určitě spíná, ale ono ho to zapínat nepotřebovalo, je to výkonné dost samo o sobě".
Uběhly zhruba další tři roky, kdy jsem si už zvykl na to, že čerpadlo topí na "nějakou" teplotu a v podstatě pořád hučí a přišla zima s extrémními mrazy, kdy teplota v domě padala i pod 18°C, čerpadlo evidentně nestíhalo. Rozhodl jsem se tedy opět povolat pana Riedera. Opět jsem volal na TEP Jablonec, opět slečna "Musíte vyplnit formulář na webu!", opět formulář, měsíc čekání a nic. Už jsem nevěděl co dělat, volal jsem známému projektantovi, ten mi nakonec doporučil pana Zemana ze Semil, technika přes TČ. Ten nakonec přijel a začaly se dít věci.
Hned v úvodu jsem se zeptal, jestli je normální, že směšovací ventil podlahovky takhle chrčí. A hle. Pan Zeman vzal šroubovák, vrazil ho do nějakého přepínače ve ventilu, otočil a cvak....ventil se začal sám nastavovat "Tady to máte přepnuté na manuál!!!". Takže podlaha jela celou dobu na fixně nastavený regulátor a směšovač chrčel, protože měl zakázáno se hýbat....k čemu byla tedy celá složitá regulační smyčka? Dále se zjistilo, že tepelná sonda, která má být v bojleru je vytažená a visí volně za bojlerem (já jsem na ní koukal, ale vážně jsem nevěděl k čemu je a co měří....když mi TEP nedal žádné školení). Tím pádem TČ jelo 5 let na plné obrátky, protože se snažilo natopit místo vody v bojleru vzduch v garáži (kde mám hydrobox a bojler). Dále se zjistilo, že signál na zapínání bivalentního elektrokotle je zapojen do špatného relé...proto nespínal kotel. Pan Zeman mi ukazoval v menu "Technik" na regulátoru, že se to snažilo za těch 5 let kotel zapnout 317 krát, ale nikdy se to nepovedlo...proč na to samé nepřišel pan Rieder? Dále se zjistilo, že několik teplotních senzorů je na špatných místech na potrubí jako že třeba má být sonda před elektrokotlem a ne až za ním. Takhle mi celý systém přeskládal a čerpadlo najednou šlo dolů z otáček a jenom tak vrnělo (kolik jsem asi za těch 5 let zbytečně protopil?).
Nicméně stále nebyl konec. Přišla letošní zima, drahé energie a já se rozhodl, že celou regulační smyčku nastuduji a pokusím se jí optimalizovat, abych snížil náklady. Stáhl jsem z internetu servisní instalační manuál, zkoumal jsem měsíce hodnoty v menu Technik a přišel na to, že systém je nastaven od TEPu tak, aby natápěl užitkovou vodu nehledě na časový program 24h denně. Zrušil jsem tedy tuto volbu a snížil topení v patře na nějakou rozumnou teplotu (doposud byla nastavena cca o 5°C výš, aby to vůbec nahoře topilo). A najednou přestala topit podlaha dole (ačkoliv jsem s jejím nastavením nehýbal). Zkoumal jsem to několik dní a nakonec si všiml nesrovnalosti mezi Teplotou náběhu 18°C a žádanou teplotou náběhu 33°C, čemuž jsem dříve nevěnoval pozornost, protože jsem tomu nerozuměl a brzy jsem pochopil, že systém otáčí směšovací ventil na špatnou stranu. Podíval jsem se na něj zespodu, kde je nakresleno schema zapojení. Jsou tam tři kontakty fáze, nulák, fáze. Fáze na prvním kontaktu točí ventil doprava, fáze na třetím kontaktu točí ventil doleva. Otevřel jsem hydrobox, dostal se k relé desce a navzájem prohodil oba signály směšovacího ventilu a ten se začal točit na správnou stranu a regulovat opravdu teplotu náběhu vody do podlahy na žádanou hodnotu.
Teplota v domě konečně po sedmi letech kopíruje teplotu nastavenou na termostatu a čerpadlo konečně nehučí na plné obrátky....pochopil jsem, proč firma TEP Jablonec přepla směšovací ventil na manuál. Protože se jim točil na opačnou stranu, protože ho špatně zapojili do svorkovnice. Nastavili mi ho tedy na nějakou fixní teplotu a navolili systém, aby topil 24h/denně...protože pak si asi lidi moc nestěžují (i když neušetří).
Jak už jsem uvedl v úvodu nechci záměrně nikoho očerňovat, nemám konkurenční firmu na TČ, ani nejsem mstivý člověk. Přijde mi jen dost smutné, že tato firma nainstalovala přede mnou desítky a desítky čerpadel po celém Libereckém kraji a že všichni tito lidé, ač v dobré víře jako já koupili TČ, nemusí šetřit oproti vytápění jiným zdrojem vůbec nic a, jak sám pan Rieder řekl, musí řešit spoustu reklamací, protože jejich systém jede X let na plné obrátky s nesmyslně zapojenou z zfušovanou regulační smyčkou. Každému, kdo má o svém systému pochybnosti (ač mu to třeba topí), bych doporučoval buď nastudovat z internetu/servisního manuálu správnou funkci a tu pak na systému pár měsíců sledovat. Nebo alespoň objednat technika od konkurenční firmy, aby to nehledě na cenu zkontroloval. Bohužel v poslední době se s firmami na TČ, ale i fotovoltaiku roztrhl pytel a já už nemám vůbec žádné iluze o tom, jak jsou na tom tito lidé se znalostí produktů, které nám za naše drahé peníze instalují. Problém této techniky je bohužel ten, že tomu málokdo rozumí a málokdo je schopen opravdu porovnat, že mu to něco šetří a že to nastaveno optimálně pro jeho dům. Nechci před instalací TČ odrazovat (je to skvělá věc), ale připravte se na to, že je to mnohem a mnohem složitěší než elektrokotel a pokud chcete mít jistotu, že vám to k něčemu je a nespoléhat se jen na to, že vám někdo řekne "Vše je v pořádku", budete tomu muset věnovat spoustu času tak jako já.

Ondřej Hnilička

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.