Topení v kotli na dřevoplyn

Rubriky:

RB Roman Balkis @roman.balkis před rokem20.12.2022 17:46:56
Topení v kotli na dřevoplyn

Zdravím, letos prvním rokem topím v kotli na dřevo, takže se to stále nějak učím za běhu. Mám dva dotazy:

1. Zatápím večer kolem 17h, do cca 22h se natopí AN (80°) a bojler a já ještě přihodím tak 3/4 kotle, aby to hřálo přes noc a nevybila se moc brzo AN, resp. aby vydržela zase do večera druhého dne. Kotel ale pak už nejede na plný výkon a občas vypíná ventilátor při 85°na kotli, aby se nepřehřál, protože už je natopeno. Je tento postup topení ok, nezadehtuju si např. časem kotel / komín?

2. Dotaz na teplotu spalin. Kotel (25kW) docela táhne a dostává se často přes 230° teploty spalin. Je to ještě v normě, nebo už moc a můžou mi třeba chytnout saze v komíně? Což mám pocit, že už se možná jednou v noci stalo (divný zvuky). Když jsem pak druhý den vlezl na střechu, byly uvnitř na konci komínové vložky takové půchýře.

Díky za osvětlení problematiky pro dřevoplynaře začátečníka :).

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.