Jak efektivně topit? Velká teplotní amplituda a nízá frekvence nebo naopak?

Rubriky:

Reklama
SM Svaťa Místecký @svata.mistecky před více než rokem20.12.2022 18:09:56
Jak efektivně topit? Velká teplotní amplituda a nízá frekvence nebo naopak?

Dobrý den, bydlím ve zrekonstruované dřevostavbě. Zateplená 16 cm polystyren, plastová okna, podlahová plocha 90m2. Nevím tepelnoou ztrátu, ale pokles teploty za 12 hodin při venkovní teplotě je 4°C. Topení je novým plynovým kotlem do radiátorů. Stále ale přemýšlím, jaký přístup k vytápění zvolit tak, aby byl co nejefektivnější a nemohu nalézt odpověď. Mám bezdrátový termostat, kde mohu nastavit 6 časů pro sepnutí kotle dle interirové teploty. Máte někdo prosím měřením podloženo, jaký způsob je efektivnější ve smyslu nejnižší spotřeby plynu? Topit méně často(2xdenně) s větší teplotní výchylkou (19-24°C) nebo častěji (5 denně) s výchylkou pouze 2 stupně?
Mám změřeno, že pro ohřev o 2°C je spotřeba plynu 0,597 m3. Pro výhřev o 3,5 °C je spotřeba 0,825 m3. Ostatně níže přikládám graf závislosti spotřeby a teploty na čase(pro skutečné teploty nutno přičíst konstantu 20, na grafu je vynesen jen teplotní rozdíl).

Nepotřebuji konkrétní radu, stačilo by mi nasměrovat na vhodnou literaturu. Případně víte někdo o systému, který by byl schopný porovnávat týdenní spotřebu a následně upravovat režim vytápění s cílem minimalizovat týdenní spotřebu?
Na obrázku je na ose X čas, levá osa Y potřeba plynu, pravá osa Y teplota. Plná vs. čerchovaná čára je rozdílná teplota v radiátorech - 45 vs 60 °C. Předem díky za ochotu a čas věnovaný tomuto příspěvku.
EDIT: Graf níže popisuje situace natoepní domu z večer. Start měření je při startu kotle v 18:30.

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

34 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.