Dakon DUA 24 CT vyhazuje proudový chráničMám stále v provozu tento prastarý kotel a ze dne na den (po vypnutí na jeden den) začal vyhazovat proudový chránič. Problém je, že to dělá zcela nepravidelně. Někdy každé dvě minuty (zpravidla po ránu, když celou noc neběžel), někdy jsou dva dny klid, pak jednou vypadne a zase klid. Nejdříve jsme měl podezření na oběhové čerpadlo, protože závada se projevovala jen při topení, navíc při přepnutí rychlosti čerpadla za chodu kotle chránič občas (ne vždy) vypadl. Občas ale vypadává i při ohřívání TUV.
Průběh závady je následující: kotel sepne, zapálí, hoří, vypadne - za minutu, za hodinu, nikdy.
Dnes ráno byl opět nespustitelný, tak jsem ho na topení zapojil do zásuvky bez chrániče. Po cca půl hodině jsem ho za chodu vytáhl z prodlužovačky a zapojil do zásuvky s chráničem, ten okamžitě vypadl. Nechal jsem kotel v zásuvce a nahodil chránič. V kotli se po chvíli rozběhlo čerpadlo (kotel byl natopený), po chvíli se zapálil a běží do teď.
A teď - má úvaha - čím to může být?
1) proudový chránič samotný
2) kotel
Ale co přesně v kotli? Předpokládám, že to může být jen "něco" na 230 V, tedy čerpadlo, plynový ventil?, primár řídící desky? něco dalšího?
Pokud se závada projevuje takto nahodile, je možné ji určit, například změřením izolačního odporu? Nebo nezbývá než opravovat systémem pokus/omyl?
Je to pro tento kotel závada s typickou příčinou?
Proudový chránič je společný pro celou koupelnu, je na něj napojený kotel a světlo.
Díky za reakce a všem, co dočetli až sem, přeji hezké svátky :-)