Atmos C25ST

Rubriky:

PB Petr B. @zefek1 před rokem22.12.2022 18:38:52
Atmos C25ST

Zdravím, mám dotaz k zatápění a provozu kotle Atmos C25ST. Asi před měsícem mi kotel nainstalovala firma - s firmou to budu ještě řešit, ale sbírám zkušenosti a podklady, co je správně, jak v kotli topit, ... V létě jsem nechal udělat kompletní rekonstrukci topného systému, kdy se vyměnily 50 let staré radiátory za nové deskové (s termoventily) i s výměnou trubek za měděné. Původní radiátory byly provozované na 20 let starém kotli na dřevo a uhlí(bez štítku s těžko určitelným výkonem). Topení je ve dvougeneračním nezatepleném rodinném domku z druhé poloviny 70tých let. Nainstalovaných je celkem 16 radiátorů s celkovým výkonem kolem 24kW. Vytápěné plochy je asi 150-160m2.
Zapojení kotle Atmos je přes Laddomat22, s patronou 78°C. Dále jsou dvě akumulační nádrže s objemem 380 a 500 litrů zapojené sériově (jestli jsem to pochopil správně, funguje to jako jedna velká nádrž). Nádrž s objemem 380 litrů má uvnitř nádobu (120 litrů) pro ohřev TUV. Radiátorový okruh má vlastní čerpadlo, před kterým je směšovací ventil. Prakticky to odpovídá zapojení, které na svých stránkách uvádí Atmos jako zapojení kotle s jednou akumulační nádrží, která má vnitřní výměník TUV a jeden radiátorový okruh.
Vzhledem k situaci, která byla letos na trhu s kotli a akumulačními nádržemi, jsem sháněl akumulační nádrž, kde se dalo. Ve snaze do toho dát co nejméně peněz jsem si řekl, že mi bude stačit zatím to minimum, co Atmos požaduje, tedy 500 litrů. Při shánění jsem narazil i na prodejce z řad topenářů, kteří prodávali nádrže z neuskutečněných projektů. Jejich reakce, když jsem jim řekl, že nádrž mám ke kotli 25kW byla, že to v žádném případě nebude fungovat a minimální velikost nádrže musí být 1250 litrů.

A teď k tomu, co je vlastně za problém. Celkový objem akumulace je tedy 880 (760 při odpočítání výměníku TUV) litrů. Po zprovoznění kotle a několika týdnech provozu jsem udělal to, že jsem uzavřel spodní přívod do akumulace. Voda tedy cirkuluje z kotle do horního přívodu AN kolem výměníku TUV, prostředním přívodem ke směšovacímu ventilu a přes čerpadlo do radiátorového okruhu a zpět (přes směšovací ventil) do kotle. Nejdříve jsem se v této konfiguraci bál přetopení kotle, ale postupem času jsem zjistil, že při takovém provozu kotle se výstupní teplota vody z kotle pohybuje do max 86°C. Teplota na výtlaku radiátorového čerpadla je 50-60°C (60°C je opravdu maximum). Teplota zpátečky ani po šesti hodinách nepřekročí teplotu 45°C.
Prakticky v průběhu topení do radiátorů nejsem schopný nahřát část AN, která je pod výměníkem TUV. Jakmile totiž otevřu spodní přívod do AN (do kterého vede zpátečka z radiátorového okruhu), tak se mi potlačí studená voda na prostřední výstup z AN a ochladí mi přívod do radiátorového okruhu třeba i na 30°C.
Další problém je, že i s uzavřeným okruhem AN, kdy jde všechna teplá voda do radiátorového okruhu se výstup kotle ochladí na 80°C, kdy termostat čerpadla radiátorového okruhu toto čerpadlo vypne a dalších 10 minut trvá, než se výstup zahřeje na 84°C, kdy se čerpadlo zase zapne. Čerpadlo takto cykluje a výsledkem je, že radiátory jsou horké jen ve vrchní části, nikoliv celé. Tento stav trvá i dvě hodiny po zátopu.

Pravdou je, že kotel nenakládám úplně plný z důvodu nějaké ekonomiky provozu. Porovnáním s předchozím kotlem jsem si totiž všiml, že během měsíce mám s Atmosem výrazněm vyšší spotřebu uhlí. S předcházejícím kotlem jsme v zimě spálili +- 5 tun uhlí o výhřevnosti kolem 20MJ, s Atmosem to bude pravděpodobně o takové tři tuny více. A přitom toho tepla z Atmose je v porovnání s předchozím kotlem o dost méně.

Napadá někoho, v čem by mohl být problém?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.