Elektrický bojler - objem 125 nebo 160?Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký typ elektrického bojleru a objem byste zvolili pro byt 4+1 při cca 3-4 osobách. Primárně sprcha, kuchyně atd. do vzdálenosti 3m od bojleru. Možná i vana, ale ta se nyní nepoužívá. Možnost nízkého tarifu v bytě, jistič 15A byt, ale jsem na vládních stropech, takže jestli to dobře chápu, tak nyní je cena NT a VT stejná, tj. jde mi trochu do hlavy, zda nevzít nižší objem bojleru kolem 125l a zapínat dle potřeby i ve VT, kdy je stejně cena stejná jak v NT. Kdyby byla potřeba odběru vyšší, nemusí se čekat na NT a může se začít dohřívat ve VT. Je moje úvaha logická nebo mám vzít rovnou 160l pro budoucí využití v NT, pokud ceny někdy časem klesnou... Děkuji za zkušenosti stávajících uživatelů elektrických bojlerů.
Otázky:
1) zajímá mě zda 125l stačí pro 3-4 osoby nebo je to málo a je nutných 160l
2) je moje úvaha správná, že při nižším objemu 125l ale aktuálních vládních stropech (NT a VT stejné ceny) je možné okamžitě dohřívat ve VT, tj. objem bojleru není tak omezující v čase
3) dražice 125l a 160l mají stejnou spirálu 2,2 kW, tj. případné omezení jističem 15A na byt není pro volbu zásadní
4) dát k elektrickému bojleru pojistný ventil s odvodem do odpadu nebo raději menší expanzní nádobu (a kolik cca na těch 125l / 160L). Má to nějaký ekonomický smysl, nevím kolik cca může odtéct tím pojistným ventilem
Děkuji za názory / doporučení. Případně doplním chybějící informace.