Elektrický bojler - objem 125 nebo 160?

Rubriky:

AN Aleš Novotný @ales.novotny297 před více než rokem29.12.2022 15:48:09
Elektrický bojler - objem 125 nebo 160?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký typ elektrického bojleru a objem byste zvolili pro byt 4+1 při cca 3-4 osobách. Primárně sprcha, kuchyně atd. do vzdálenosti 3m od bojleru. Možná i vana, ale ta se nyní nepoužívá. Možnost nízkého tarifu v bytě, jistič 15A byt, ale jsem na vládních stropech, takže jestli to dobře chápu, tak nyní je cena NT a VT stejná, tj. jde mi trochu do hlavy, zda nevzít nižší objem bojleru kolem 125l a zapínat dle potřeby i ve VT, kdy je stejně cena stejná jak v NT. Kdyby byla potřeba odběru vyšší, nemusí se čekat na NT a může se začít dohřívat ve VT. Je moje úvaha logická nebo mám vzít rovnou 160l pro budoucí využití v NT, pokud ceny někdy časem klesnou... Děkuji za zkušenosti stávajících uživatelů elektrických bojlerů.
Otázky:
1) zajímá mě zda 125l stačí pro 3-4 osoby nebo je to málo a je nutných 160l
2) je moje úvaha správná, že při nižším objemu 125l ale aktuálních vládních stropech (NT a VT stejné ceny) je možné okamžitě dohřívat ve VT, tj. objem bojleru není tak omezující v čase
3) dražice 125l a 160l mají stejnou spirálu 2,2 kW, tj. případné omezení jističem 15A na byt není pro volbu zásadní
4) dát k elektrickému bojleru pojistný ventil s odvodem do odpadu nebo raději menší expanzní nádobu (a kolik cca na těch 125l / 160L). Má to nějaký ekonomický smysl, nevím kolik cca může odtéct tím pojistným ventilem
Děkuji za názory / doporučení. Případně doplním chybějící informace.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.