Verner V140 - nemožnost regulace výkonu, regulace komínového tahu

Rubriky:

MR Milan Richter @milan.richter549 před rokem01.01.2023 12:11:39
Verner V140 - nemožnost regulace výkonu, regulace komínového tahu

Zdravím pány topiče a všem hodně zdraví do nového roku.

Můj dotaz se týká regulace výkonu a sice u mé sestavy Verner V140, 1000l Aku, Adex, jeden topný okruh do radiátorů + odbočka ohřev TUV.

Potýkám se delší dobu s nemožností regulace výkonu, kdy mám na kotli nastavený výkon 80 procent, ale ačkoliv kotel jako takový se snaží výkon regulovat ventilátorem, což je jediná možnost, tedy jede prakticky pořád na minimální otáčky (na škále 1-7 je to 1), ale spaliny na výstupu mi běžně ukazují hodnotu 200 - 205 stupňů a výkon od 250 do 350 procent. Je celkem jedno jakým dřevem topím, podotýkám že samozřejmě vyschlým dřevem. Výsledek je, že palivo rychle vyhoří a zbytečně jde horko do komína, které se tak nezužitkuje efektivně pro ohřev vody. Vše přičítám nadměrnému tahu, protože mě už nic jiného nenapadá, ale od začátku jsem měl z těchto důvodů omezovač komínového tahu a to nejdříve na kouřovodu z komína, ale následně jsem tento zrušil a koupil Upmana, který je umístěn místo revizních dvíře v komínové šachtě asi metr pod T-kusem, kde je napojen kotel do komína. Omezovač mám nastavený na 10pa, evidentně funguje. Je možné že současné umístění omezovače není ideální a reguluje méně než by měl? Komín je 9m, nerezová vložka 150mm. Komín vyčištěnej, kotel vyčištěnej, no a furt mi to tam hází hodnoty výkonu min. přes 200 procent. Už jsem trochu bezradnej, jednak palivo rychle vyhoří a zbytečně plýtvám dřevem.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

18 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.