Sokl/věnec z cihel pro založení roubenky

Rubriky:

Reklama
LM Ladislav Míča @ladislav.mica před více než rokem01.01.2023 20:43:52
Sokl/věnec z cihel pro založení roubenky

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Stavím roubenku z masivu. Podle projektu má první trám ležet na soklu z cihel. To znamená že na napenetrovanou základovou desku natavím hydroizolaci, na ni dám zakládací maltu a založím jednu řadu cihel, patrně AKU 250. Na tyto by měl přijít tenký polystyrén a pak už první masivní hranol šíře 300 mm. (Bude tedy o 50 mm předsazen kvůli zateplení soklu.) Prvním hranolem bude začínat čistá podlaha v domě. Do "výšky cihly" schovám podlahový polystyrén, topení, rozvody atd.
Můj dotaz zní, jak provést svázání cihel v rozích, když bude jen jedna řada? Stačí prosté promaltování? Tlak stavby by měl působit pouze shora dolů, nikoliv do stran. Případě mě napadlo, že by se mohly do cihel shora vyvrtat větší otvory, do nich v rozích naohýbat roxory (účka) a vše prolít chemickou kotvou.
Někdo používá na založení roubenky jednu řadu ztraceného bednění, které se dá v rozích pěkně proarmovat, ale hodně lidí mě odrazuje kvůli špatné tepelné izolaci, nedoporučují ani YTONG, který by se dal teoreticky použít ve dvou řadách a tudíž v rozích provázat klasickou vazbou.
Děkuji všem za rady.

Laďa

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.