Problém s el. přípojkou ve společných garážích

Rubriky:

Reklama
KD Karel Dvořák @karel.dvorak306 před více než rokem07.01.2023 13:10:31
Problém s el. přípojkou ve společných garážích

Vlastním několik garáží, které jsou každá v jiné lokalitě a jsou součástí venkovních garáží "nalepených" na sebe". Jak to tak bývá, mají historicky starou elektroinstalaci napojenou na jediný elektroměr, který má na sebe naps\ný nějaký "dobrodruh", který spotřebu přeúčtovává ostatním.

V poslední době ale někteří majitelé instalují do svých garáží spotřebiče s větším odběrem (typicky mrazák). Při vyúčtování pak jiní majitelé mají problém nedoplatek uhradit (hlavně ti starší). Dožadují se potom odpojení své garáže, ale to technicky není možné. Olej do ohně navíc přilévají vyšší ceny elektřiny.

Jediným řešením je odpojení všech garáží s tím, že elwktřinu si většinou nechá jen ten "dobrodruh" nebo se úplně odpojí.

Protože garáže pronajímám, potřebuji logicky elektřinu pro nájemníka a jediným dlouhodobým řešením je vlastní elektroměr s tím, že si nájemník elektřinu přepíše na sebe (podružný elektroměr je závislost na někom jiném a to není moje cesta).

Nyní však několik problémů:

1) původní rozvaděč, obvykle v dezolátním stavu, již nemá prostor pro přidání dalšího elektroměru a je potřeba vybudovat novou skříň. Je však potřeba ji umístiti na krajní garáž, která je v majetku někoho jiného. Potřebuji jeho souhlas? (je na povrchu fasády)

2) elektřinu z této skříně potřebuji přivést do mé garáže, takže musím "jít" přes další garáže. Kopat v zemi je nereálné a sekat všem do omítek taky. Jediná možnost je v liště po omítce. Potřebuji jejich souhlas? Pokud ano, je nereálně ho od všech získat. Jak si s tím poradit?

3) Kdo bude potom majitelem nového rozvaděče? Pokud bych ho vybudoval bez souhlasu majitele krajní garáže a převedl na CEZ distribuce, neměl bych v budoucnu žádný právní problém, je to tak? Obecně vzato by toto měl mít nějak CEZ vyřešené.

Hledám administrativní a technický koncept, který mi umožní vybudovat na svých garážích vlastní přípojku elektřiny a to bez komplikovaného oslovování a žebrání u majitelů sousedních garáží. Cenu za vybudování úplně neřeším.

Máte s tímto někdo zkušenosti?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.