Dobrý den. Vím, že toto téma je různě diskutované a vedou se kolem toho debaty. Ale nikde jsem nenašel jasné stanovisko s odůvodněním. Mám podlahové vytápění RD, zdrojem tepla je TČ (Nibe F2040-8 a vnitřní VVM 320). Rád bych si ve dvou místnostech domu reguloval teplotu v místnosti (ložnice a pracovna). Vím, že u podlahovky v kombinaci s TČ se toto obecně nedoporučuje z důvodu častějšího spínání TČ a tím snižováním životnosti nebo se to alespoň říká. V tuto chvíli mi vychází cca 70-80minut provozu TČ na jeden start což je asi vpořádku. Zajímá mne příčina proč se nedoporučuje ta lokální regulace? Nejde mi o žádnou klikací zábavu kdy si budu každou pů hodinu měnit teplotu (resp nastavenou teplotu). Ale o ucelený časový program kde řekněme ložnice bude 20st. s tím že ráno třeba od 4-9:00 se bude natápět na 21st. aby člověk vstával trochu do tepla resp na teplou podlahu.
Jestli to dobře chápu tak když přiškrtím ventil v R/S příslušného okruhu, tak zastavím cirkulaci vody v okruhu, ta vychladne a v danou chvíli TČ má logicky nižší potřebu natápět o ten jeden okruh (v mém případě by to byly okruhy 3 (2x ložnice + pracovna 1x). Následně po jeho otevření se vychladlá voda smísí s ostatní, kterou ochladí a TČ podle teploty na zpátečce vydá povel k zvýšení výkonu aby to ochlazení "narovnalo". Je tomu tak? Je zde nějaké jiné úskali než to, že v důsledku přiškrcení tří okruhů TČ rychleji natopí topnou vodu a tedy pravděpodobněji dojde k jeho zastavení?
Vím, že se často doporučuje zaregulovat si průtok daným okruhem. Ale to je zase statické řešení kdbych chtěl v místnosti snížit teplotu trvale. Navíc to asi naráží na problém, kdy snížením průtoku v jendom okruhu naruším vyvážení systému není to tak?
Ještě jendou se omlouvám, za možná vágní dotazy co už jste řešili nesčetněkrát, ale chci si tyhle věci vyjasnit a opřít o nějaká fakta nikoliv jen své doměnky co jsem si někde načetl a možná si je špatně interpretuju.
Děkuji
Tazatel neřeší ekonomiku, ale potřebuje ve dne topit vyšší teplotou. Proto jsem navrhl noční útlum a pak do dohánět ve…
před více než rokem
Jen je potřeba ten útlum vychytat, nutno počítat s akumulací a pro každou venkovní teplotu se mění. A v reálu se moc…
před více než rokem
Nemá cenu dělat zonovou regulaci. Je si nastavte noční útlum. Ve dne tím budete topiv vyšší teplotou a podlaha bude…
před více než rokem
13 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení