Regulace podlahového topení

Rubriky:

Reklama
LK Leos Kramer @leos.kramer před více než rokem16.01.2023 23:50:38
Regulace podlahového topení

Dobrý den. Vím, že toto téma je různě diskutované a vedou se kolem toho debaty. Ale nikde jsem nenašel jasné stanovisko s odůvodněním. Mám podlahové vytápění RD, zdrojem tepla je TČ (Nibe F2040-8 a vnitřní VVM 320). Rád bych si ve dvou místnostech domu reguloval teplotu v místnosti (ložnice a pracovna). Vím, že u podlahovky v kombinaci s TČ se toto obecně nedoporučuje z důvodu častějšího spínání TČ a tím snižováním životnosti nebo se to alespoň říká. V tuto chvíli mi vychází cca 70-80minut provozu TČ na jeden start což je asi vpořádku. Zajímá mne příčina proč se nedoporučuje ta lokální regulace? Nejde mi o žádnou klikací zábavu kdy si budu každou pů hodinu měnit teplotu (resp nastavenou teplotu). Ale o ucelený časový program kde řekněme ložnice bude 20st. s tím že ráno třeba od 4-9:00 se bude natápět na 21st. aby člověk vstával trochu do tepla resp na teplou podlahu.

Jestli to dobře chápu tak když přiškrtím ventil v R/S příslušného okruhu, tak zastavím cirkulaci vody v okruhu, ta vychladne a v danou chvíli TČ má logicky nižší potřebu natápět o ten jeden okruh (v mém případě by to byly okruhy 3 (2x ložnice + pracovna 1x). Následně po jeho otevření se vychladlá voda smísí s ostatní, kterou ochladí a TČ podle teploty na zpátečce vydá povel k zvýšení výkonu aby to ochlazení "narovnalo". Je tomu tak? Je zde nějaké jiné úskali než to, že v důsledku přiškrcení tří okruhů TČ rychleji natopí topnou vodu a tedy pravděpodobněji dojde k jeho zastavení?

Vím, že se často doporučuje zaregulovat si průtok daným okruhem. Ale to je zase statické řešení kdbych chtěl v místnosti snížit teplotu trvale. Navíc to asi naráží na problém, kdy snížením průtoku v jendom okruhu naruším vyvážení systému není to tak?

Ještě jendou se omlouvám, za možná vágní dotazy co už jste řešili nesčetněkrát, ale chci si tyhle věci vyjasnit a opřít o nějaká fakta nikoliv jen své doměnky co jsem si někde načetl a možná si je špatně interpretuju.

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.