Zdravím všechny, v současné době řeším zda pořídit TČ pro náš RD (okr. Praha-východ).
RD je patrový, cihlový z roku 1937, v roce 2000 vyměněna okna (plast, dvojsklo) a v roce 2013 zateplena fasáda polystyrenem tl. 10 cm. V roce 2022 nainstalována FVE 6 kWp a baterie 10,6 kWh. Obytná plocha domu je cca 150 m2, radiátory RADIK a trubky vedené v mědi.
Nyní vytápění a ohřev TUV plynem (klasický kotel Junkers 24kW a 120 litrů zásobník na TUV z roku 2001), máme zafixované ceny plynu do konce května 2023 (569 Kč/MWh). Roční spotřeba v sezóně 2021/22 byla 12,73 MWh, roční průměr za posledních 5 let je 12,3 MWh. Plynový kotel je ale již dávno za plánovanou životností.
V pracovní dny vytápíme pouze přízemí, jsme doma 2, na víkendy jezdí 2 děti a od pátku do neděle vytápíme i patro, teplota 20-21 stupňů. Takže bychom potřebovali TČ s dobrou regulací výkonu.
Oslovil jsem několik firem na nabídku TČ a jejich nabídky se hodně liší, tepelnou ztrátu např. spočítali v rozmezí 6, 10, 12 a jedna nabídky až dokonce 17 kW... TČ nabízí od výkonu 7 přes 9 nebo 10kW až 14 kW...
Dvě firmy mi nabídli TČ Daikin, jedna jako monoblok, druhá split provedení a obě tvrdí, že jejich varianta je nejlepší...
Nevím co si z toho mám vybrat a zda se nám vůbec přechod na TČ vyplatí. Je lepší přejít na TČ (cca 350 tisíc Kč) nebo zůstat u plynu a pořídit nový kondenzační kotel (cca 80 tisíc Kč)? Pokud nebude dotace na TČ (alespoň 100 tisíc Kč) tak to asi ekonomicky vůbec nedává smysl... cena plynu zase klesá a vypadá to, že ho bude dost.
Děkuji předem za všechna dobrá doporučení!
Kdo neváhal,tak si tč pořídil za 5k.Momentální spotřeba 24kwh/24hod. á 2,80.Vyrobeno 72kwh.
před 3 dny
No ono by to v reálu za ty pelety bylo ještě méně, protože z těch 26,5 MWh vychází pouze 23,4 MWh tepla. 23,4/4,2 =…
před 4 dny
Cenu zná jen od majitelů kotlů a to s retortou a ty brečely 3 pytle denně.
před 4 dny
166 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení