LG ThermaV 12 kW split - integrace do Home Assistant

Rubriky:

Reklama
Ender Wiggin @ender před více než rokem01.02.2023 01:41:06
LG ThermaV 12 kW split - integrace do Home Assistant

Dobrý den vespolek.

Bůh na mne seslal LG ThermaV 12 kW split. Fanoušek asi nebudu, ale když už a dokud to tu mám, chci se podělit o nějaké možnosti řešení sledování provozu a obcházení firmwarových vad.

Specificky co jsem "vyřešil" propojením všeho do Home Assistanta ("HA") a ovládáním přes něj:
(A) průběžně počítání COP z informací poskytovaných samotným TČ
(B) řízení výstupní teploty vody topného okruhu (radiátory) podle teploměru (Sonoff/Zigbee); tím efektivně řídím horní patro domu kde máme větší únik tepla a radiátory jsou naplno; ve spodním patře pak máme termostatické hlavice
(C) bránění "cyklování" způsobenému překmitem požadované teploty výstupní vody (nemůžu zabránit tomu, aby se čerpadlo zapnulo na zbytečně vysoký výkon, ale můžu ho donutit, aby jak firmware dovolí výkon stáhlo kam je potřeba / na minimum a tam drželo).

Co na to potřebujete:
(1) instalaci otevřené platformy pro chytrou domácnost Home Assistant
(2a) připojit kotel přes originální Wifi modul k aplikaci LG ( integrace do Home Assistanta: https://github.com/ollo69/ha-smartthinq-… )
(2b) připojit kotel přes Modbus, např. přes adaptér: https://rpishop.cz/moduly/4651-waveshare…
(3) na provoz (B) víceméně jakýkoliv teploměr připojený do HA (používám bezdrátový, rozlišení 0,1°C a aktualizace jednou za 15 minut, to by možná bylo i lepší častější, ale tak jde to)

Co se týče dvou možností připojení (2a) a (2b). Není nutné oboje, ale přes wifi modul nedostanete informaci o průtoku vody topným okruhem a tak nelze spočítat COP, no a přes Modbus zase nedostanete informaci o spotřebě elektřiny a opět tedy nelze spočítat COP (nicméně lze případně nahradit jakýmkoliv měřičem spotřeby připojeným do HA, to je asi snazší než měřit ten průtok...). Přes Modbus lze ale jinak plnohodnotně ovládat (např. i spustit nouzový režim při poruše venkovní jednotky) a odečítat spoustu dat, např. i venkovní teplotu měřenou ve venkovní jednotce apod. Wifi poskytuje data 1x za 30 sekund, přes Modbus vzorkuju 1x za 5 sekund.

Body (B) a (C) řeším přes vlastní kód v HA, specificky o tom píšu tady: https://community.home-assistant.io/t/wa…
Není to ještě publikované, nedokážu zatím posoudit jak dobře to bude fungovat také u někoho jiného, takže zatím hledám dobrovolníky, kteří se rádi ve věcech vrtají a vyzkouší to :-)

Přikládám snímek který je mezi dvěma odmrazeními. Ke konci je vidět že už trochu klesá účinnost. Tabulkový COP jsem vzal někde z internetů a lineárně intrapoloval. Ten "zub" na 2h průměrném COP je způsoben započtením odebrané energie při odmrazovacím cyklu, v tom zubu se poslední odmrazovací cyklus stane starším než 2 hodiny a tedy už se nezapočítává.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

83 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.