Zpětná klapka

Rubriky:

Reklama
TN Tomáš Novák @tomas.novak879 před více než rokem02.02.2023 14:44:52
Zpětná klapka

Dobrý den,
mám vodní vytápěcí okruh napájen dvěma zdroji tepla: tepelným čerpadlem a původním elektrokotlem, používaným jako záloha. Před směšovačem je u každého zdroje osazená zpětná klapka. Zpětné klapky jsou celomosazné, bez pružin, osazené nasvislo a neznámého původu. Cca před rokem zpětná klapka TČ začala hlučet (původně byla hlučnost přičítána oběhovému čerpadlu, ale jak se později ukázalo na vině byla zpětná klapka). Vyřešilo se to snížením otáček oběhového čerpadla. Krátce po zahájení letošní topné sezóny se ale hluk objevil znovu, nyní ale podstatně vyššího tónu, nazval bych to pištěním, které se střídavě ozývalo a zase umlkalo, bez zjevných příčin, v nepravidelných intervalech řádově hodin až dnů. Po demontáži zpětné klapky jsem zjistil, že klapka je v podstatě nefunkční, průtok klapkou byl značně omezen, celá klapka byla uvnitř potažená jakýmisi černými usazeninami. Podotýkám, že se to stalo po dvou a půl topné sezóny! Ani po dvou dnech se mi zatím nepodařilo klapku plně rozhýbat. Klapku jsem vyměnil za novou a ve snaze rychle v domě dohnat tepelnou pohodu, jsem zapnul i elektrokotel, ale ten bohužel odmítl spolupracovat, neb se přetápí a indicie ukazují na neprůchodnou zpětnou klapku.
Původní rozvody jsou ocelové černé, vařené, nové části okruhu jsou měděné pájené, armatury a fitinky pak mosazné. Náplň okruhu je neupravovaná vodovodní, městská voda, poměrně dosti tvrdá.
Můžete mi poradit jak, zarůstání zpětných klapek eliminovat, nebo jak to zařídit, abych klapky nemusel po dvou sezónách měnit?
Děkuji za radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.