400 V v domovních zásuvkách při výpadku jedné fáze?Pánové, prosím o názor/vysvětlení, co se mohlo stát:
V pátek během vichřice (všude spousta popadaných stromů na vedení) nám v domě někde svítilo, někde nesvítilo osvětlení a někde šly a někde nešly zásuvky.
Pohledem na elektroměr jsem zjistil, že nejde jedna fáze (nahlášeno na ČEZ - distribuce, potvrdili tuto poruchu s tím, že vyšlou opraváře).
Do nám ale postupně praskly asi 3 rozsvícené žárovky, spálili jsme nabíječku do mobilu a odešla rychlovarná konvice.
Vzal jsem voltmetr - a zjistil, že ze zásuvek leze cca 400 V.
Shodil jsem přívodní jistič za hodinami - a vyčkali (asi 36 hodin :-( ) bez proudu na opravu vedení.
Po obnovení dodávky vše normálně naběhlo: L1,L2,L3, ze zásuvek leze standardních 230 V...
Otázky:
* Proč - podle vás - došlo k přepětí v domovních zásuvkách/osvětlení?
* Máme fungl novou kompletně předělanou a revizákem posvěcenou elektroinstalaci v celém domě - překvapilo mě, že do domovních zásvuek/světel do "dovolilo" pustit přepětí? Lze tento stav nějak technicky zabezpečit (propříště)? Je to složité?
* Šlo by na distributorovi žádat náhradu škody na zničených spotřebičích? (nemám to v plánu, ale pokud by to někomu zničilo např. počítač...?
Díky za názory
MH