Nastavení kotle Geminox

Rubriky:

Reklama
JU Jan Urban @jan.urban202 před více než rokem06.02.2023 15:53:53
Nastavení kotle Geminox

Podle jakého pravidla mám optimálně nastavit řádky 70,71,72,80,81,82 u kotle Geminox THRI 5-25C pomocí pokojového regulátoru QAA 73.
Z kondenzačního kotle jde jeden vývod teplé vody do rozvodu radiátorů a současně přes řízený trojcestný ventil do rozvodu podlahového topení. Zpátečka se pak opět spojí v jeden vstup do kondenzačního kotle. Cyklus topení je přerušován nabíjením zásobníku TUV.
Není mi jasný vztah nastavení strmosti topné křivky (ř.70, ř.80) versus řádky 71,72,81,82.
V podstatě změnou nastavení strmosti topné křivky se nic nemění, pokud nastavuji omezení teploty topné vody (řádky 71,72,81,82) tak, aby jel kotel úsporně a přitom necykloval. Kondenzaci mám nastavenou na poměr teplota zpátečky 31°C/teplota spalin 35°C.
Na trubkách do radiátorů i do podlahy mám měřáky, které ukazuji shodně 40°C, což mi stačí na vytopení RD nepřetržitým cyklem při dnešních teplotách +/- 5°C.
Rovněž nerozumím, proč proudí 40°C do radiátorů, 40°C do podlahy, ale na displeji kotle je 57°C.
Pokud potřebuji zvýšit teplotu do radiátorů (pokud by přituhlo na -20°C), tak to bez znalosti principu vzájemného působení neumím.
Současně mám z minulé sezény zkušenost, že v přechodovém období při teplotách kolem 18°C kotel začne cyklovat a bez opakovaných ručních zásahů jej nelze uklidnit (což je problém, protože při mé dlouhodobé nepřítomnosti nikdo v domácnosti neumí kotel obsloužit).
Potřebuji kotel nastavit a nesahat na něj po celou topnou sezónu.
Pokud má někdo s pravidly nastavení zkušenosti, předem moc děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

134 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.