kombinace lokální/decentraliz. nástěnné větrací jednotky s krb.kamny 7-10kW jako náhrada za ext. přívod vzduchu ? :-)

Rubriky:

Reklama
Cestovatel Časem @cestovatel před více než rokem16.02.2023 16:14:29
kombinace lokální/decentraliz. nástěnné větrací jednotky s krb.kamny 7-10kW jako náhrada za ext. přívod vzduchu ? :-)

D.D.,
máme 87let starou chalupu na Šumavě. Sice do ní stále investujeme a rekonstruujeme vše možné (naposledy nové střechy a vyvložkovaného dvojšachtového komína :) , ale zateplení stále ještě všude nemáme. Chystáme se koupit kamna Thorma Borgholm Top se zadním 150mm vývodem, protože plně splňují naše potřeby (mj. topení uhlím). Kamnář nám však řekl, že nově se už bude u všech kamen vyžadovat externí přívod vzduchu k nim.
Současně se snahou o odvlhčení některých prostor v RD uvažujeme o koupi decentralizované/lokální nástěnné jednotky, ideálně Korado KoraSmart 1400. U ní se píše, že dokáže odventilovat 25-60m3/hod. vzduchu do/z místnosti.
Napadlo nás, že by poměrně elegantním a asi trochu netradičním způsobem, jak eliminovat potřebu přivedení externího přívodu vzduchu ke kamnům, mohlo být jeho nahrazení podobnou větrací jednotkou. Díval jsem se na různé detailní weby o kamnářstí (třeba tady: https://www.kominy-pro-krby.cz/blog-zaji…) a zdá se, že taková větrací jednotka by byla dostatečně výkonná na potřebu 7-10kW kamen.
Máte s touto kombinací někdo zkušenosti? :-)
Extertní přívod vzduchu přivedený do kamen by pro nás byl totiž extrémní komplikací. Nejenže by se musela udělat nová podlaha, aby se roura/ry vedly v ní, ale protože máme z vnějšku RD celo-žulové základy a obklady (pěkné na pohled), velmi neradi bychom do nich dělali díry pro takový přívod (údajně min. 8cm, ideálně 10cm).
Budu rád za jakoukoliv myšlenku :-)
CC

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.