Bouchání trojcestného ventilu, mísící sadaDobrý den, prosím o radu. Mám kombinaci podlahového topení a radiátorů, jako zdroj tepla slouží kondenzační plynový kotel ENBRA CD 24H. Teplá voda z kotle jde jednou větví potrubí do radiátorů a druhou větví do podlahového vytápění. Na větvi podlahového vytápění je mísící sada s čerpadlem (https://www.herz.cz/profesionalni-vyvazo… aby bylo možné dosáhnout nižší teploty vody, než je na výstupu z kotle. Na mísící sadě je ručně (pomocí termostatické hlavice) nastavena požadovaná teplota. Mísící sada bere teplou vodu a přimíchává k ní studenou ze zpátečky. Problém je v tom, že kdykoli se otevírá nebo zavírá trojcestný ventil v mísící sadě, dochází k bouchání (sekvence ran, trvá např. čtvrt až půl minuty). Zřejmě se "pere" čerpadlo kotle a čerpadlo na mísící sadě. Kotel má čerpadlo umístěné na zpátečce, tzn. primárně stahuje vodu z otopné soustavy, kdežto mísící sada má čerpadlo na teplé vodě (žene vodu do podlahovky). Existuje nějaké řešení toho problému? Můj instalatér navrhuje připojení akumulační nádrže (plus samostatného čerpadla pro radiátorový okruh), ale to mi u plynového kotle nepřipadá jako vhodné řešení. Doufal jsem, že by situaci mohl vyřešit anuloid + čerpadlo pro radiátorový okruh, ale bylo mi řečeno, že to řešení by bylo nejisté, že jistota je pouze ta akumulační nádrž... Děkuji za případné rady.
Upraveno autorem před více než rokem