Atikové vs. bezatikové řešení ploché (zelené) střechy

Rubriky:

Reklama
PT Petr Toman @petr.toman598 před více než rokem24.02.2023 13:21:54
Atikové vs. bezatikové řešení ploché (zelené) střechy

Řeším variantu zelené střechy na přízemní přístavbě s plochou střechou, viz hrubá vizualizace.
Rozhoduju se mezi "klasickou" plochou střechou s atikou a nebo plochou střechou bez atiky. Odvodnění buď okapním žlabem, vpustí při okraji střechy nebo zaatikovým žlabem(v případě řešení s atikou).

Projektantka tlačí klasickou cestu s atikou s tím, že prý je nutné mít atiku vysokou 15 cm nad povrch zelené střechy. Mně se ale nelíbí udělat plochou střechu jako (pohledově) "bazenék" se zelení uvnitř. Chtěl bych, aby při pohybu po zelené střeše příliš vizuálně nevnímal okraj/ohraničení zelené střechy, což si u tohohle atikového řešení moc neumím představit, Navíc pokud má být atika vystupovat nad plochu zelené střechy o  min. 15 cm.

Já bych nejraději nějaké čisté řešení, jak vizuálně, tak technicky. Takže mně napadlo bezatikové řešení, jako např. v přiloženém řezu. Tady u tohoto řešení mně zase vadí trochu "humpolácké" řešení okapu, což by se asi dalo vyřešit skrytým(hranatým) okapním žlabem... ale stejně.

Za mně by ideálním a stále určitým způsobem čistým řešením byla klasická atiková plochá střecha, která je odvodněna vpustí, nebo spíše zaatikovým žlabem. Zároveň by ale atika končila zhruba zároveň s povrchem zelené střechy.
Mně se tedy nabízí otázka, jestli je ten 15cm přesah atiky opravdu nutný, nebo jde spíše o (překonaný?) zvyk přejatý z běžné ploché střechy (bez zeleně). Viděl už jsem spousty zelených střech, které to takto měly (což neznamená, že to technicky bylo dobře).

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.