Podlahové topení + akumulační nádrž: samostatné okruhy bez rozdělovače?

Rubriky:

Reklama
Pavel Šustr @pavel.sustr před více než rokem01.03.2023 15:57:03
Podlahové topení + akumulační nádrž: samostatné okruhy bez rozdělovače?

V rámci rekonstrukce domu plánuju kompletně novou otopnou soustavu. Centrem by byla akumulační nádrž (nabíjená více zdroji, mj. termickými solárními panely a teplovodním krbem), sloužící i jako průtokový ohřívač TUV (tudíž bude vždy alespoň nějakým záložním automatickým zdrojem (plyn nebo elektřina) zahřátá na těch min. cca 40 °C). Takže teplo bude možno odebírat v libovolném (libovolně malém) množství kdykoliv.
Vytápění by bylo převážně podlahovým topením (suchý systém s malou setrvačností), v některých méně důležitých technických místnostech možná i radiátory (víceméně jen pro temperaci). Požadavek je možnost regulovat teplotu v každé místnosti zvlášť (důvod: ne všechny místnosti jsou trvale obývány (pokoj pro hosty, příležitostná pracovna atd.), dále v jedné místnosti bude ten krb (takže během topení krbem by mělo jít ústřední topení vypnout/ztlumit, aby se nepřetápělo) a některé místnosti se nejspíš budou zahřívat sluncem přes okno více než jiné). Místností je cca 8, poměrně kompaktně rozložených tak, že vzdálenost každé z nich od akumulační nádrže by byla do cca 5 metrů.

A teď můj dotaz:
Vím, že standardní způsob zapojení PT je jedno oběhové čerpadlo a rozdělovač s ventily, kterými se regulují jednotlivé okruhy. Když jsem se ale koukal na ceny oběhových čerpadel, rozdělovačů a servopohonů k ventilům, vychází mi, že levnější a jednodušší na stavbu i regulaci by bylo řešení, kdy by byl jeden společný termostatický směšovací ventil poskytující správnou teplotu topné vody (nebo dva, zvlášť pro radiátory a pro PT) a každý okruh by měl svoje vlastní oběhové čerpadlo, teplotní čidlo na zpátečce (pro regulaci aktuálního průtoku čerpadla) a pokojový termostat. Jednotlivá čerpadla by se tak spouštěla nezávisle podle toho, kdy a v jaké míře by bylo potřeba do toho kterého okruhu topit.
Má toto řešení nějaké úskalí, které mi uniká?
Předem děkuji za odpovědi.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

33 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.