Oxidace spojů měděných trubek

Rubriky:

Reklama
DK David Kraina @david.kraina před více než rokem05.03.2023 11:16:31
Oxidace spojů měděných trubek

Dobrý den,
všiml jsem si, že spoje měděných trubek, které jsem sám dělal dost zoxidovaly, nebo dokonce nějaká koroze? Celkově to v detailu vypadá dost nepěkně. Nevím tedy zdali všechny, většinu mám zakryté izolací, ale zrovna tyhle odkryté by měly být cajk, a moc na to nevypadají.

Nejsem profík, ale domnívám se, že jsem dodržel veškeré postupy - trubky i tvarovky jsem prvně očistil mechanicky ocelovou vatou, odmastil benzínem, nanesl tavidlo na obě části, dost prohřál ale snažil se nepřehřát (zelený plamen), nanesl pájku - tu lepší Sn97Ag3, vyčkal na ochlazení a následně znovu očistil ocelovou vatou.

Vše bylo na pohled krásné. Provedl jsem tlakovou zkoušku - jak vzduchem 8 bar, což je zakázaný hazard, ale našlo mi to 3 místa, 2x zapomenutý spoj a 1x vadný (ale ten jsem dost nevhodně ohýbal, tak to asi povolilo), tak poté běžnou pitnou vodou 10 bar - už nic. Hodnoty značně přehnané, ale budu to mít zalité v podlaze a děsím se chyb svého amaterismu. Ano do podlahy to nepatří, ale je to dle projektu a upřímně mě v dané situaci ani lepší řešení nenapadá. Snad jen bezespojový AL-PEX.

Každopádně proč to takhle dopadlo? Je pravdou, že jsem to dělal chvíli po dokončení omítek a v domě byla vysoká vlhkost + možná nějaké to orosení při tlakové zkoušce. Vlhkost také uvnitř trubek, sice jsem to pak několikrát profoukl pro vysušení, ale to nestačí.

Mám se bát, anebo je to běžné?

Děkuji za názory

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

20 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.