Izolace pozednice u nadkrokevní izolace

Rubriky:

Reklama
TV Tomáš Vávra @tomas.vavra925 před více než rokem06.03.2023 18:16:44
Izolace pozednice u nadkrokevní izolace

Dobrý den, koupil jsem domů, který má nadkrokevní izolaci s PIR. Podkroví má pohledové trámy a podbití z palubek v šikmině i svisle kolem pozednice. Kolem pozednice mezi parotěsnou fólii a pohledovými palubkami je nacpaná vata. Tj. mezi interiérem a vatou jsou pouze palubky bez dalšího parotěsu.

Nejsem odborník, proto se ptám tady, ale řekl bych že je to špatně. Vata sníží teplotu ve směru k fólii, ale vlhkost interiéru se tam dostane. Po sundání palubek a vyndání vaty jsem naměřil vlhkost trámu a OSB desky 10 až 20 % (vlhkoměr na dřevo), na pohledovém trámu nebo palubkám ukazuje vlhkost 0. Zároveň jsem našel i nějaké plísně - ne nějak extrémně, ale jsou tam malé flíčky. Nevím zda mohu vyloučit to, že předtím byl dům několik let z boků nezateplený, EPS na fasádě je až poslední 4 měsíce.

Jaký máte názor na toto provedení? Jde o skladbu TOPDEK - přikládám foto z manuálu, jak by to teoreticky mělo správně vypadat.

Známý navrhoval ať tam dám před tu vatu další parotěsnou fólii, ale to se mi moc nezdá, protože podle mě nemám šanci ji správně napojit skrz OSB nahoře nebo kolem příček. Navíc by za ní byla další fólie, která není difuzně otevřená a případná vlhkost, která by se tam dostala by ani nemohla ven.

Napadá Vás jak to řešit?

Co třeba dát pryč vatu a zvýšit tím teplotu na parotěsné fólii a kolem pozednice? Akorát se bojím, že v tom rohu kde se "nedokonale" potkává EPS a PIR může být horší zateplení a nižší teplota.

Montážní návod TOPDEK https://atelier-dek.cz/docs/atelier_dek_…

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.