Ekvitermní nebo zonova regulace?

Rubriky:

JJ Jan Jílek @jan.jilek před více než rokem07.03.2023 16:43:44
Ekvitermní nebo zonova regulace?

Zdravím, stojím před rozhodnutím, jakou mám zvolit regulaci pro můj dům, a chtěl bych se zeptat zde zkušenějších. V celém domě mám v 1. NP podlahové topení a v budoucnu (za cca 5 let) v 2. NP budou nízkoteplotní radiátory. Dům bude vytápěn tepelným čerpadlem země/voda od firmy Eltex-KM. Regulaci moc nerozumím a nevím, zda zvolit ekvitermní nebo zónovou. Popřípadě kombinovat obě dohromady?
Rozumím tomu správně, že s ekvitermní regulací budu mít v interiéru 1 čidlo v referenční místnosti a ostatní místnosti doladím na průtokoměrech? Čerpadlo by spínalo podle ekvitermní křivky na základě venkovní teploty.

Pokud zvolím zónovou regulaci, tak v místnostech, kde budu chtít regulovat, budou termostaty a hlavice na rozváděči, kde bude i přijímač. Podle čeho potom spíná tepelné čerpadlo?

Jako záložní zdroj bude v obývacím pokoji krb s výměníkem cca 10-14kw , v technické místnosti k tomu bude nějaká adekvátní akumulační nádrž.

Jaký systém je lepší zvolit? Díky moc za případné rady a tipy.

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

19 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.