Dodatečné zateplení ploché střechy se vzduchovou mezerou polystyrenem. Bude to fungovat?Dobrý den,
bydlím v okálu z poloviny 70. let, který má plochou střechu. Současná skladba odspodu by měla být:
Latex,
DTD - 1,9 cm
Minerální plsť 8 cm
Vzduchová mezera 10 cm
DTD 1,2 cm
DTD 1,2 cm
Krytina optifol e 0,15 cm
Kačírek 5 cm.
Přikládám výkres střechy. Protože na střechu budu instalovat fotovoltaickou elektrárnu rozhodl jsem se i pro její rekonstrukci, jelikož bude mít pomalu 50 let. Při té příležitosti bych ji rád dodatečně zateplil, protože v létě tady bývá i 30 stupňů.
Jedna firma mi tvrdí, že na plochou střechu je ta skladba zbytečné složitá a je nutné celou konstrukci demontovat a začít znovu odspodu, aby skladba fungovala a neplesnivělo to. Upřímně neumím si to představit. Není to akce na jeden den a hned pod střechou je zrekonstruované patro ve kterém bydlíme. Přijde bouřka nebo nějaký deštík a komplet mi to prolije všechy sádroše. To vrchní patro je montovaná dřevostavba (okál).
Já jsem si svým laickým pohledem myslel, že se sundá kačírek a na stávající krytinu (fólie) se uloží ten střešní polystyren na který se následně navaří nová folie, zvedne se atika, udělá nové oplechování. A na to se pak bude instalovat elektrárna.
Mám druhou nabídku, která říká ano, můžeme to udělat takto, přidají se to větrací komínky a fungovat to bude. Můžu Vás poprosit o názor, jak toto řešit? Atika kolem dokola je dřevěná, mezi deskami jsou i mezery, takže vzduch má kudy proudit. Jde mi hlavně o to, aby to fungovalo a nezačalo plesnivět. Nerad bych za 5 -10 let řešil plesnivou střechu s tím, že musím nejdřív sundat fotovoltaiku abych s tím mohl něco vůbec dělat. Přiznám se, že do demontáže současné skladby se mi vůbec nechce, to bych raději oželel tu dodatečnou izolaci, i když by mi to přišlo škoda.
Děkuji za názory