Nedostatečný posun rosného bodu?

Rubriky:

Reklama
JK Jiří Kratochvíla @jiri.kratochvila před více než rokem10.03.2023 09:05:02
Nedostatečný posun rosného bodu?

Dobrý den,

současný stav:
Obvodové zdivo z cihel viz obrázek (není to plná cihla, ale ani typická novodobá děrovaná cihla, ale má dírky).
Šířka zdiva 30 cm.
Nyní, pokud budu uvažovat teplotu interiéru 20°C a exteriéru -10°C, pak dostávám rozdíl teplot interiér/exteriér 30°C, kdy teplotní gradient bude úbytek 1°C na 1cm šířky zdiva.
Z tabulek pro teplotu interiéru 20°C a vlhkost 55% vidím, že rosný bod nastává při teplotě 10,7°C.
Z toho plyne, že rosného bodu bude dosaženo ve zdivu, cca 9,3cm v hloubce ze strany interiéru. Zde voda bude kondenzovat, ale protože dům není zvenčí difuzně uzavřen, voda se ze zdiva odpaří a v interiéru tak nevznikají vlhká místa.

budoucí stav:
stejné obvodové zdivo a 15 cm zateplení polystyren bílý, další parametry stejné. Cílem, předpokládám, je dostat rosný bod ze zdiva až do polystyrenu, aby nedošlo ke kondenzaci par ve zdivu, když nyní bude parotěsně uzavřen polystyrenem a kondenzovaná vlhkost by tak mohla zlobit. Vycházím z úvah v tomto článku:
https://www.svepomoci.cz/clanek/6712-zat…

Situace po zateplení tedy bude:
šířka cihelného zdiva: 30 cm
šířka polystyrenu: 15 cm
koeficient tepelné vodivosti cihla (W/mK): zde tápu, tabulka uvádí plná cihla 0,4 a děrovaná 0,08. To je velký rozdíl a zde použitá cihla v tomto případě je něco mezi těmito dvěma typy. Výpočet tedy provedu pro obě tabulkové, extrémní, hodnoty.
koeficient tepelné vodivosti polystyren (W/mK): 0,04
teplota interiér: 20°C
teplota exteriér: -10°C
rosný bod pro 20°C a 55% vlhkost: 10,7°C
rozdíl teplot interiér/exteriér je 20+10=30°C.
Poměr tepelných vodivostí cihla (volím tu děrovanou cihlu)/polystyren= 0,08/0,04 = 2. Tedy polystyren má dvojnásobný tepelný odpor. Pro případ plné cihly vychází desetinásobný odpor.
Teplotní gradient (úbytek teploty na 1 cm cihelného zdiva) bude: rozdíl teplot v interiéru a exteriéru/(sirka cihelného zdiva+sirka polystyren*pomer tepelných vodivostí)= 30/(30+15*2) = 0,5°C pro děrovanou cihlu. (pro plnou cihlu 30/(30+15*10) = 0,17°C.
V případě děrované cihly se posunul rosný bod oproti pripadu pred zateplením (1°C na 1cm zdiva) na 0,5°C na 1 cm cihelného zdiva. Rosného bodu tedy nebude dosaženo v 9,3 cm zdiva ze strany interiéru před zateplením, ale v 18,6 cm. Stále je to ale ve zdivu! Neposunul se rosný bod do polystyrenu, takže pára bude kondenzovat ve zdivu a zdivo bude ze strany exteriéru parotěsně uzavřeno, takže lze předpokládat vznik vlhkých míst. Ani při pravidelném větrání, které mi sice sníží vlhkost a tím rosný bod třeba o tři stupně nezpůsobí posun rosného bodu za zdivo.
(Mimochodem, abych v tomto případě dostal rosný bod za zdivo do polystyrenu, musel bych použít 35 cm!!! polystyrenu. V případě, že by šířka zdiva byla 45cm (což čelní zeď domu má, musel bych použít 50 cm polystyrenu)

V případě plné cihly (druhý extrém), pak je úbytek teploty na 1cm cihelného zdiva 0,17°C. Rosný bod by tak byl dosažen až za šířkou 30 cm zdi (v polystyrenu) a nedocházelo by tak ke kondenzaci.

Uvažuji z hlediska snahy dostat rosný bod za zdivo do polystyrenu správně? Nebo je normální, že rosný bod může zůstat ve zdivu i když je difuzně uzavřena zeď polystyrenem? Jaký koeficient tepelné vodivosti má konkrétní cihla v tomto případě - (určitě to bude někde mezi oběma extrémy)?

Děkuji moc, Jirka

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

15 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.