Klepání výměníku Prothermu při vysokém výkonu

Rubriky:

Reklama
SS Stanislav Selič @selda před více než rokem11.03.2023 11:17:36
Klepání výměníku Prothermu při vysokém výkonu

Protherm Panther Condens 25 KKO, dva měsíce po servisu, spaliny OK před dvěma měsíci, před kotlem filtr SC1, chemie v topení čistí topení i kotel, předtím mraky špíny a v kotle toho bude nalepeno mraky.
Před týdnem začalo v kotle při vysokém výkonu jak do OV tak TUV klepat, jako kdybyste do toho klepli gumovou paličkou. Nepravidelně zhruba po třech sekundách, klep, klep, klep... Roznáší se to po celém domě. Poslouchal jsem to přes šroubovák, nejsilněji to zní, když ho opřu o hliníkové víko spalovací komory. Jakmile se stáhne plamen, přestane to. Nahřátí výměníku na to nemá vliv, klepe to i nahřáté i studené.

Sundal jsem dekl víka spalovací komory s ventilátorem a s plynovkou, kouknul na binec v plynovce, připojení plynu ale mají v oceli, tam je čisto. Hořák dokonale přitažen, čistý, elektroda OK, čistá, těsnění příruby OK, nedoléhá na nerez těla výměníku. Těsní. Nehlučnost vzduchu ve výměníku.

Závity výměníku čisté, beze stop přehřívání, beze stop vystoupení. Byl pátek pozdní odpoledne a už mi to nemyslelo. Teď přemýšlím co mohu ještě na tom udělat, hledám na netu, a tak jsem si řekl, že zase zavítám po čase na TZB info. A Pavlík s Jirkou tady zase radí kdekomu v rámci dobroty srdce jak si stejně nakonec zavolat servis.

Hoši, napadá mě:
a) plyn z Norska a USA, vyšší výhřevnost, stáhnout tomu výkon v nastavení?
b) ve výměníku se uvolnil napečený bordel a ucpává jeden závit výměníku a ještě se to neprojevuje na barevnosti výměníku? D 800, výměník demontovat z kotle, na krovky, nalít chemii a pomaličku měnit pozici, aby měla chemie možnost všechno rozpustit?
c) sundat hořák z příruby opatrně a podívat se do něj, jestli tam není mechanický binec?

Standa

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

72 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.