vliv příkonu topné spirály na úsporu fotovoltaickým ohřevem

Rubriky:

Reklama
SB Standa Bialek @standa.bialek před více než rokem11.03.2023 21:10:25
vliv příkonu topné spirály na úsporu fotovoltaickým ohřevem

Dobrý den,
někde jsem vyčetl, že fotovoltaickým ohřevem běžná domácnost ušetří až 75% nákladů na ohřev vody. Toto asi platí při optimálním návrhu celého systému, tzn. aby výkony panelů, regulátoru, spirály byly k sobě optimálně vybrány.
Co když ale napojím 6 panelů o celkovém výkonu 2550W a napětí 249V na spirálu o výkonu 1000W v bojleru o objemu 200L pro čtyřčlennou domácnost (spotřeba bojleru třeba 10kWh denně)?
Jsou situace, kdy je to asi jedno, osvit je tak malý, že na spirále bude méně než 1000W nebo slunce svítí celý den, tzn. bojler se nahřeje zcela i 1kW.
Ale může nastat situace v létě, slunce bude svítit 5 hodin, což by při vhodně zvolené spirále teoreticky nahřálo celý bojler, ale v mém případě by se bojler nahřál ani ne z poloviny a pak by se třeba zatáhlo a celý zbytek dne by „padaly trakaře“.
Lze nějak odhadnout, o kolik „ušetřených nákladů“ by se člověk připravil? Všude se doporučuje spirála 2-2,5kW, ale má smysl se tím nějak zaobírat a spirálu měnit (u mě by to nebylo jednoduché, nemám dzd)?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.