Dobrý den,
někde jsem vyčetl, že fotovoltaickým ohřevem běžná domácnost ušetří až 75% nákladů na ohřev vody. Toto asi platí při optimálním návrhu celého systému, tzn. aby výkony panelů, regulátoru, spirály byly k sobě optimálně vybrány.
Co když ale napojím 6 panelů o celkovém výkonu 2550W a napětí 249V na spirálu o výkonu 1000W v bojleru o objemu 200L pro čtyřčlennou domácnost (spotřeba bojleru třeba 10kWh denně)?
Jsou situace, kdy je to asi jedno, osvit je tak malý, že na spirále bude méně než 1000W nebo slunce svítí celý den, tzn. bojler se nahřeje zcela i 1kW.
Ale může nastat situace v létě, slunce bude svítit 5 hodin, což by při vhodně zvolené spirále teoreticky nahřálo celý bojler, ale v mém případě by se bojler nahřál ani ne z poloviny a pak by se třeba zatáhlo a celý zbytek dne by „padaly trakaře“.
Lze nějak odhadnout, o kolik „ušetřených nákladů“ by se člověk připravil? Všude se doporučuje spirála 2-2,5kW, ale má smysl se tím nějak zaobírat a spirálu měnit (u mě by to nebylo jednoduché, nemám dzd)?
Tu informaci jsem přehlédl tak se omlouvám. Ale pak nevím, co stále řešíte. Spirála má nějakých 53 ohmů. Maximální…
před 19 dny
Pane šafando, prosím už mi tu nereagujte. Celkem jasně píšu, že nechci napojit panely přímo na spirálu. Chci použit…
před 19 dny
Pokud chcete napojit panely přímo na patrony tak to je nesmysl rovnou. Stačí si nakreslit V-A charakteristiku panelu a…
před 19 dny
7 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení