Ochrana proti přepětí a zkratům v plánované novostavbě

Rubriky:

Reklama
FN Filip Novák @filip.novak526 před více než rokem13.03.2023 12:05:13
Ochrana proti přepětí a zkratům v plánované novostavbě

Dobrý den,
začínám se stavbou rodinného domu a rád bych se zeptal, jak bezpečně ochránit i citlivou elektroniku proti případným negativním vlivům ze sítě. Živím se grafickou tvorbou a počítač, který používám je velice nákladný. Taky jsem docela fajnšmekr co se týče elektroniky obecně, takže nešetřím např. na TV nebo bílých spotřebičích. Dost mě polekal kolega, který díky přepětí přišel skoro o půl milionu, protože mu to vzalo domácí kino a počítač podobný jako mám já. Myslel jsem, že něco takového se dnes nestává, když se instaluje přepěťová ochrana a pojistky. Lze preventivně naplánovat vybavení rozvaděče tak, abych 100% spotřebiče ochránil? U počítače mám prodlužku s nějakou ochranou, ale nevím jako moc efektivní to je. Nicméně v případě TV, která je zabudovaná by to asi nešlo. Rád bych v novém chtěl nějaké elegantnější řešení resp., aby to všechno bylo v rozvaděči.

Další problém na který jsem narazil náhodou na dovolené - pronajatý domek v zahraničí měl v rozvaděči něco jako jistič a chránilo to údajně proti požáru ze zkratu. Používají se takové jističe (chrániče?) i u nás? Nebylo to ani v jednom bytě, ve kterém jsem bydlel a nemají to např. ani rodiče v rodinném domku a ani nyní po rekonstrukci, která byla včetně nových rozvodů.

Předem děkuji za radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.