Zvětšení garážových vrat - výpočet nosníku

Rubriky:

Reklama
LL Luboš L. @lubos.lubos089 před více než rokem16.03.2023 10:01:11
Zvětšení garážových vrat - výpočet nosníku

Dobrý den všem,

rád bych vás požádal o radu. V našem dvougeneračním starším domě chceme zvětšit garážová vrata. V současnosti jsou zde klasická stará vrata z dob minulých, šíře 2m, což je na dnešní dobu velmi málo, žádné auto se tam kloudně nevejde, navíc bychom chtěli vrata vyšší kvůli střešnímu boxu (garáž je dostatečně velká, výška stropů je 3,5 m. Zakázku jsme zadali firmě na montáž vrat s tím, že nová vrata by měla být 5,5 m široká. Firma nám vypočítala (předpokládám, že po konzultaci se statikem), že je nutné použít jako překlady ocelové nosníky HE-A 240 v počtu 4ks a délce 6,05 m. Rád bych si toto zkontroloval, zda jsou nosníky dostatečně dimenzované nebo naopak zda nejsou předimenzované. Přeci jen raději budu mít jistotu než poté řešit nějaké pochybení firmy, když mi to spadne nebo bude praskat, nějaká odpovědnost mi je k ničemu, raději tomu předejdu.

Základní údaje:
- nový otvor bude 5,5 m, výška 2,3 m
- dům 100 let starý, u země smíšené zdivo, od cca. 1,5 - 2m cihlové (cihla plná), zdivo v přízemí 80 cm, v patře 70 cm,
- nosné trámy podlahy a stropů jsou uložené (velmi pravděpodobně) souběžně se zdí, ve které budou vrata, tedy by na ni neměly být posazeny příčně (byla to dřív hospoda a nad garáží je bývalý taneční sál o velikosti 6,5 x 9 m, kde garážová vrata jsou pod kratší stranou 6,5 m,
- celková výška po střechu 8m, střecha sedlová, krytina nová pálená taška.

Pokud by byly potřeba ještě nějaké informace, doplním.

Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.