Jak lze ovládat kombinovaný ohřev vody?

Rubriky:

ZH Zbyněk Halousek @zby61 před více než rokem22.03.2023 17:06:18
Jak lze ovládat kombinovaný ohřev vody?

Prosím o vysvětlení, jaké jsou možnosti ovládání (regulace) kombinovaného ohřevu vody plynový kotel/elektřina. Děkuji předem.

Moje situace: dům vytápím plynovým kotlem a u něho je boiler na 120 l vody (neumožňující rozšíření o elektrickou patronu). S ohledem na věk kotle (skoro 20 let) a na to, jak příšerně kotelna vypadá (je to "strojovna" - regulace není skryta v žádné skříňce "čerpadlová skupina", leccos je už i rezavé,...), a na to, že mám nadbytek elektřiny z FVE, uvažuji o kombinovaném ohřevu. Primární by měl být ohřev elektrický. Plynu spotřebuji na TUV za rok 2 MWh. Dočítám se, že ohřev elektrikou výkonem 2 kW (v kotelně mám jen 220 V) z 10 na 60 stupňů má trvat 2 hodiny (třeba pro 100 l), takže 4 kWh. To je cca 1,5 MWh ročně. Takže odhaduji, že elektrický ohřev by mohl představovat rovněž 2 MWh, a ty mám volné z FVE, a skoro zadarmo (virtuální baterie).

Momentálně tedy vodu ohřívá plynový kotel. Na jeho (ekvitermním) termostatu (starý, bez GSM, bez wifi) mohu nastavit několik period, kdy se má voda ohřát na požadovanou teplotu. Jemu mám předřazený ještě obyčejný wifi termostat, který blokuje/povoluje onen primární ekvitermní termostat. Tím ovládám topení a ohřev teplé vody, když jsme třeba na dovolené. Nemohu vzdáleně měnit časy a teploty ohřevu vody, ale blokováním celého primárního termostatu zastavuji i ohřev TUV. Dělat to ručně na ekvitermním termostatu jednak nelze vzdáleně, jednak je to příšerné. Tak to blokuji celé.

Zajímá mne, jaké mohu mít možnosti, když bude bojler s kombinovaným ohřevem. Koukal jsem jen na bojlery z Dražic, a zdá se mi, že bojler bude mít svůj vlastní termostat, ovládající právě jen elektrický ohřev. A jenom ručně. Rád bych měl přinejmenším stejnou možnost ovládání elektrického ohřevu, jako mám nyní u plynového ohřevu: přinejmenším možnost vzdáleně elektrický ohřev zapínat/vypínat. Lepší by byla možnost (vzdáleně) přepínat mezi ohřevem plynem a elektřinou (klidně to může být dvoukroková "akce" na dvou termostatech). A ideální by byla i možnost nastavovat periody a teploty ohřevu vody elektřinou. A vzdáleně (:-)

No, jak koukám na bojlery z Dražic, tak mám pocit, že 1) vzdáleně neudělám nic, 2) elektrický ohřev se mi zdá být toliko podpůrným nástrojem na (do)ohřev vody. Mám pravdu?

Existují kombinované bojlery, které by mi poskytly požadované (a vzdálené) ovládání?
Díky předem!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.