Proudové chrániče dle nových norem a nedodržení norem

Rubriky:

DA Daniel @daniel818 před rokem21.04.2023 16:01:30
Proudové chrániče dle nových norem a nedodržení norem

Dobrý den, jsem elektrotechnik s vyhláškou 50, paragraf 5. Ale pracuji v IT, takže toho tolik z elektrikařiny neznám, ale pamatuji si, že na všech školeních jsem slyšel informaci, že od roku cca 2010 musí být každý okruh včetně svítidel vybaven proudovým chráničem. Takto je to i napsáno v normě

Ale poslední dobou jsem se několikrát setkal s rekonstruovanými byty (z roku 21-22), ve kterých byl proudový chránič jen na zásuvkový okruh koupelny.

Říkám si jak je možné rekonstruovat byt, ale nedělat to dle platných norem? Myslel jsem, že elektrorevize posuzuje splnění elektroinstalace dle platných norem a jestliže je něco špatně, tak to revizí neprojde. Je to tak?

Jedná se mi o pojistky od pojištoven, že např. v bytě mi shoří kvůli přepětí polovina spotřebičů, pojišťovna tam pošle svého znalce a ten řekne, že elektroinstalace nebyla udělána dle platných norem, a tedy pojištovna nic nezaplatí. Je takováto situace možná?

Celkově tomu tématu moc nerozumím

Pokud to chápu správně:
Dle zákona se musí dělat každá elektroinstalace dle platných norem.
Revizní technik ověří, zda instalace splňuje tyto normy (ale když se jedná např. o 10 let starou elektroinstalaci, tak se berou v potaz normy tehdejší doby)

Mohl by mi to někdo vysvětlit pro laika, jak to v praxi funguje?

Předem mockrát děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.