jak se chovat k jílovému podloží u starého domu při řešení vlhkosti (zvedající se podlaha ve sklepě)

Rubriky:

Reklama
OS Ondřej Soukup @ondrej.soukup před 11 měsíci22.05.2023 14:48:50
jak se chovat k jílovému podloží u starého domu při řešení vlhkosti (zvedající se podlaha ve sklepě)

Dobrý den,
provádím postupnou rekonstrukci rodinného domu.
Jedná se o 3 podlažní podsklepený prvorepublikový dům z pálených cihel.
Mimo jiné mám v  plánu zateplovat, ale nejdřív musím vyřešit vlhkost v domě(ve sklepě se loupe omítka a v přízemí byla přes zimu vysoká vzdušná vlhkost). Kromě provedení nějaké sanace sklepního zdiva jsem měl v plánu provézt obkopání domu a dát drenáž a nopovku. Pří havárii topení a vykopání podlahy ve sklepě jsem ale zjistil, že pod vrstvou cca 4cm betonu je jíl a ten jíl je stále měkký/vlhký.
Také jsem si všiml, že se mi zvedá podlaha ve sklepě. Tohle zvedání je asi už delší dobu, ale nyní mi začaly trochu drhnout jedny dveře.
Podloží v celé oblasti jak jsem zjistil je jílovité. Horizontální izolace předpokládám není žádná.
Kromě obkopání domu jsem chtěl ve sklepě vykopat podlahu, udělat nějakou formu drenáže a na to položit novou vrstvu betonu.

Zaprvé mám obavu aby toto pracování jílu nemohlo mít vliv na základové zdivo domu. V domě jsou na zdech občas nějaké prasklinky a na schodišti jsou praskliny řekl bych větší, ale ty jsou zde již delší dobu (co já pamatuji). Když jsem si pozval statika, tak mi akorát řekl, abych si ze sádry udělal terče abych zjistil jestli to je aktivní a že se tady v ulici před časem dělala nová kanalizace a kdoví jestli to není od toho.
Zadruhé po pročtení nějakých článků (např i zde na tzb) se nyní ale obávám, abych tomu v této fázi tím dováděním vody spíš neuškodil a nedošlo k případnému vysychání jílu a nerušení statiky.

Může být problém když se pokusím drenáží odvézt vodu od základů? Případně na koho se obrátit, kdo by toto mohl zhodnotit a případně navrhl vhodné řešení jak z pohledu statiky, tak z pohledu snížení vlhkosti?
Při řešení vlhkosti jsem akorát narazil na firmy, které slibují vyřešení problému s vlhkostí, ale automaticky mi budou cpát své řešení, ale všeobecný rozbor a návrh nejlepšího řešení jsem nedohledal.
Také se mi ve sklepě v jednom rohu začalo objevovat mokré místo, které se dříve předpokládám nedělalo. Nejdřív jsem podezříval prasklé okapové potrubí, ale to jsem opravil a je to již měsíc a žádná změna. Koho kontaktovat kdo zjistí kde je původ vody a navrhne řešení?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.