Správná velikost expanzní nádoby

Rubriky:

Reklama
PK Pavel Kříž @pavel.kriz233 před 10 měsíci03.06.2023 11:45:14
Správná velikost expanzní nádoby

Dobrý den,
po instalaci nového systému topení a ohřevu jsem zjistil, že mám malou expanzní nádobu (50l) a potřebuji ji vyměnit za větší, rád bych si ale potvrdil její správnou velikost.

Dotaz č.1:
Mám tuto soustavu:
- v obýváku krbová kamna aquaflam s teplovodním výměníkem 17kW (jmenovitý do vody 14kW), 32l vody ve výměníku. U toto samozřejmě smyčku s ESBE směšovač VTC 511 DN25 60, čerpadlo Grundfos ALPHA1 L 25-40 180mm.
- v garáži 1040 l akumulační nádrž s 6kW patronou a vedle toho Boiler Dražice OKC 200 s výměníkem (2,6l). Patrona kvůli tomu, že mám FVE, tedy dokážu ohřívat vodu i v létě ze slunce namísto dřeva. Pro velikost expanze to počítám nemá vliv a tedy jen pro dokreslení. Dvěma řízenými ventily a čerpadlem dochází případně k nahřítí TUV (přes výměník v boileru) z AKU, když neběží krb nebo právě v létě z přebytků FVE. Poslední 3 čerpadlo je do řádu a tahá vodu z AKU do domu. Celé to má řídící jednotku. Druhé a třetí čerpadlo sjou Wilo Yonos PICO 25/1-4 180 mm. Pojistné ventily u krbu, AKU, plynového kotle jsou všude 3 BAR, jen boiler má 6 BAR.
- dům je dvoupatrový 5kk s klasickými topeními na stěně (cca 20 ks různě velkých o celkovém výkonu okolo 19kW, 3 z toho jsou žebříky)
- dále je v systému plynový kotel (původní styl topení a ohřevu), který bude sloužit jako backup či dohřev TUV z boileru
- ohledně výšek: krbový kotel, AKU nádrž, plynový kotel i boiler jsou v jednom patře (přízemí). Jen trubky jdou po stropě mezi místnostmi. Expanzy chci dát právě pod boiler kde už bojuji s místem. Lokalita je u Prahy, nadmožská výška prakticky jako letiště Praha, je to tu kolem jedna velká placka bez kopce.

Netuším kolik je celkem vody v systému (trubky + topení + AKU), respektive nevím kolik je v původní soustavě domu. Nový systém má 1040 l AKU + 32 l krb + 30 l trubky + 2,6 l boiler výměník, tedy cca 1100 litrů. Osobně jsem počítal s 1250 litry a z toho 15% je 187,5 l expanze. Ale ty procenta jsou hodně orientační číslo co jsem tak pochopil.

Našel jsem zde kalkulačku na TZB ale nevím zda je odpovídající mému systému a neumím v tom asi vyplnit některé vstupy určitě ne tlaky atd a netuším objem vody v topeních: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-v… Když jsem to vyplnil jak si myslím, tak mi změnami různých parametrů výšek, tlaků atd to prakticky nic nezměnilo a objem expanze mi to říká na těch cca 1250l, že potřebuji 120l. To ale právě zase neodpovídá těm cca 15% objemu vody. To jestli koupit 150 l nebo 200l expanzi je pro mě nyní dost zásadní, právě kvůli prostoru, který už moc není.

Dotaz č. 2:
Tato expanze https://www.reflex-winkelmann.com/cz/pro… je rozměrově OK, je širší a nižší než zbytek a pod boiler by se mi i v 200l podobě vešla, ale nerozumím té specifikaci max. dovolená teplota soustavy 120 °C /dovolená provozní teplota 70 °C. Je napsáno že je na topný systém, kdy se snad očekává že topení dá víc než 70 a když počítám s nahřítím AKU na cca 85 stupňů tak teoreticky i na zpátečce tato teplota pak může být a tedy dostat se takto teplá voda do expanze. Nebo se na to dívám blbě? Asi jo nejsem v tomto bohužel znalý a proto se ptám :)

Dotaz č.3:
Dnes mám tu malou 50 l expanzy na zpátečce mezi AKU a krbem u stropu. Je možné tu novou velkou (po odstranění malé) napojit napřímo do AKU nádrže? Jde o to, že už je třeba, aby byla na zemi a bude právě vedle nádrže pod boilerem, tedy nejjednodušší by pro mě bylo vzít topenářkou metrovou flexi hadici a napojit expanzy rovnou na jeden volný nátrubek co mám v AKU nádrži dole (cca 50 cm nad zemí). Samozřejmě s použitím, ventilu, výpuštáku atd., aby ji šlo odpojit a přetalkovat.

Děkuji mockrát za rady k dotazům.
Pavel

Upraveno autorem před 10 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

22 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.