TZB-info - Výpočet objemu tlakové…
Interaktivní návrh/výpočet tlakové expanzní nádoby. Tlaková expanzní nádoba se navrhuje v závislosti na výkonu zdroje tepla, maximální teplotě otopné vody, součiniteli zvětšení objemu, výšce…
Dobrý den,
po instalaci nového systému topení a ohřevu jsem zjistil, že mám malou expanzní nádobu (50l) a potřebuji ji vyměnit za větší, rád bych si ale potvrdil její správnou velikost.
Dotaz č.1:
Mám tuto soustavu:
- v obýváku krbová kamna aquaflam s teplovodním výměníkem 17kW (jmenovitý do vody 14kW), 32l vody ve výměníku. U toto samozřejmě smyčku s ESBE směšovač VTC 511 DN25 60, čerpadlo Grundfos ALPHA1 L 25-40 180mm.
- v garáži 1040 l akumulační nádrž s 6kW patronou a vedle toho Boiler Dražice OKC 200 s výměníkem (2,6l). Patrona kvůli tomu, že mám FVE, tedy dokážu ohřívat vodu i v létě ze slunce namísto dřeva. Pro velikost expanze to počítám nemá vliv a tedy jen pro dokreslení. Dvěma řízenými ventily a čerpadlem dochází případně k nahřítí TUV (přes výměník v boileru) z AKU, když neběží krb nebo právě v létě z přebytků FVE. Poslední 3 čerpadlo je do řádu a tahá vodu z AKU do domu. Celé to má řídící jednotku. Druhé a třetí čerpadlo sjou Wilo Yonos PICO 25/1-4 180 mm. Pojistné ventily u krbu, AKU, plynového kotle jsou všude 3 BAR, jen boiler má 6 BAR.
- dům je dvoupatrový 5kk s klasickými topeními na stěně (cca 20 ks různě velkých o celkovém výkonu okolo 19kW, 3 z toho jsou žebříky)
- dále je v systému plynový kotel (původní styl topení a ohřevu), který bude sloužit jako backup či dohřev TUV z boileru
- ohledně výšek: krbový kotel, AKU nádrž, plynový kotel i boiler jsou v jednom patře (přízemí). Jen trubky jdou po stropě mezi místnostmi. Expanzy chci dát právě pod boiler kde už bojuji s místem. Lokalita je u Prahy, nadmožská výška prakticky jako letiště Praha, je to tu kolem jedna velká placka bez kopce.
Netuším kolik je celkem vody v systému (trubky + topení + AKU), respektive nevím kolik je v původní soustavě domu. Nový systém má 1040 l AKU + 32 l krb + 30 l trubky + 2,6 l boiler výměník, tedy cca 1100 litrů. Osobně jsem počítal s 1250 litry a z toho 15% je 187,5 l expanze. Ale ty procenta jsou hodně orientační číslo co jsem tak pochopil.
Našel jsem zde kalkulačku na TZB ale nevím zda je odpovídající mému systému a neumím v tom asi vyplnit některé vstupy určitě ne tlaky atd a netuším objem vody v topeních: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-v… Když jsem to vyplnil jak si myslím, tak mi změnami různých parametrů výšek, tlaků atd to prakticky nic nezměnilo a objem expanze mi to říká na těch cca 1250l, že potřebuji 120l. To ale právě zase neodpovídá těm cca 15% objemu vody. To jestli koupit 150 l nebo 200l expanzi je pro mě nyní dost zásadní, právě kvůli prostoru, který už moc není.
Dotaz č. 2:
Tato expanze https://www.reflex-winkelmann.com/cz/pro… je rozměrově OK, je širší a nižší než zbytek a pod boiler by se mi i v 200l podobě vešla, ale nerozumím té specifikaci max. dovolená teplota soustavy 120 °C /dovolená provozní teplota 70 °C. Je napsáno že je na topný systém, kdy se snad očekává že topení dá víc než 70 a když počítám s nahřítím AKU na cca 85 stupňů tak teoreticky i na zpátečce tato teplota pak může být a tedy dostat se takto teplá voda do expanze. Nebo se na to dívám blbě? Asi jo nejsem v tomto bohužel znalý a proto se ptám :)
Dotaz č.3:
Dnes mám tu malou 50 l expanzy na zpátečce mezi AKU a krbem u stropu. Je možné tu novou velkou (po odstranění malé) napojit napřímo do AKU nádrže? Jde o to, že už je třeba, aby byla na zemi a bude právě vedle nádrže pod boilerem, tedy nejjednodušší by pro mě bylo vzít topenářkou metrovou flexi hadici a napojit expanzy rovnou na jeden volný nátrubek co mám v AKU nádrži dole (cca 50 cm nad zemí). Samozřejmě s použitím, ventilu, výpuštáku atd., aby ji šlo odpojit a přetalkovat.
Děkuji mockrát za rady k dotazům.
Pavel
Je to tak, jak to uvádí pan Švejda. Z důvodu zvýšení tlaku kvůli posunu bodu varu je jako základ brán ten tlak vody…
před 4 měsíci
Super, děkuji mockrát za vysvětlení.
před 4 měsíci
To je sice pravda, ale platí to pokud máte mnohapatrový dům. Pro klasické stavby jedno a dvojpatrové se používá tlak…
před 4 měsíci
22 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení