Vyhledávání
Naše další weby
Budu pořizovat tepelné čerpadlo pro dům se ztrátou 7-8 kW, 135 m2, topení podlahovkou + příprava teplé vody pro 4 lidi.
Standardně se tepelko zapojuje k taktovací nádrži/menší akumulační nádobě + zásobníku teplé vody, viz první schématický obrázek.
O čem přemýšlím je zapojení tepelného čerpadla do jedné kombinované AN - od čehož si slibuju teoreticky větší univerzalitu možností připojení dalších otopných zdrojů (krbovky s teplovodní vložkou, el. patrona napojená na fve,...), větší-lepší sdílení tepla celého systému a i určitou úsporu místa v tech. místnosti. Viz druhé schéma (jde mně o princip "vše v jedné nádrži", než o konkrétně toto řešení s vnořeným zásobníkem, tak berte schéma s rezervou :) )
Vím, že se obecně moc nedoporučuje zapojení tep. čerpadla do větších či klasických AN, ale neubráním se dojmu, že zde hraje roli spíše způsob zapojení...
Měl jsem namyšleno pořídit dvouvýměníkovou nádrž LMT 1000 L + DN32 výměník pro TUV. Leč pak jsem z více zdrojů vyčetl, že tady stratifikace nemusí moc dobře fungovat, protože oběhovky promíchají vodu v nádrži a efektivita je fuč. Tady jsem někde na fóru četl, že toto může nastávat jen při špatném zapojení takové AN. Tuhle problematiku "nefunkční" stratifikace prý řeší AN s dělícím plechem, leč díval jsem se, že jsou dražší a max. objem takové nádrže, která mně projde dveřma do tech. místnosti je 750 L.
Takže co mně zajímá je, jestli je opravdu nutné pro "all-in-one" řešení použít AN s dělícím plechem, nebo lze použít i "klasickou" výměníkovou nádrž, pokud lze zajistit funkční stratifikaci ...a lze to? Pokud ano, jak? A nebo jsou případná pozitiva a zisky "all-in-one" řešení tak marginální, že nevyváží potenciální problémy s horší efektivitou (špatně zapojená LMT,...?) apod. a je lepší jít aktuálně standardní cestou dvou separátních nádrží?
Zapojení s Aku LMT funguje bezproblémově s dokonalou stratifikaci. Horní polovina Aku s teplotou potřebnou na TUV…
TUV nahřívání tak jako tak , s bojlerem podstatně dráž než přes Aku a vybíjení přes 6m2. Bojler výdrž dnes tak do…
Pane Švarc nedělejte ze sebe Švejka. Bojler nebo Aku ztráty skoro stejné, rozdíl v účinnosti vzhledem k výměníku dost…
Já vím,LMT topí jednoduše,s dvěma 3cv,nahoře50.st.uprostřed 16st.
před více než rokem
Já topím běžně tak, že nahoře mám 65st a dole pod 30 st. Těch 65st je výstup z kotle, podle toho, jak topím dlouho se…
před více než rokem
Nahoře 45st. a uprostřed na nátoku topení= zpátečce TUV 16st.? Je ten zázrak někde k vidění?
před více než rokem
47 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení