Akumulační nádoba a tepelné čerpadlo

Rubriky:

PT Petr Toman @petr.toman598 před více než rokem10.06.2023 11:08:56
Akumulační nádoba a tepelné čerpadlo

Budu pořizovat tepelné čerpadlo pro dům se ztrátou 7-8 kW, 135 m2, topení podlahovkou + příprava teplé vody pro 4 lidi.
Standardně se tepelko zapojuje k taktovací nádrži/menší akumulační nádobě + zásobníku teplé vody, viz první schématický obrázek.

O čem přemýšlím je zapojení tepelného čerpadla do jedné kombinované AN - od čehož si slibuju teoreticky větší univerzalitu možností připojení dalších otopných zdrojů (krbovky s teplovodní vložkou, el. patrona napojená na fve,...), větší-lepší sdílení tepla celého systému a i určitou úsporu místa v tech. místnosti. Viz druhé schéma (jde mně o princip "vše v jedné nádrži", než o konkrétně toto řešení s vnořeným zásobníkem, tak berte schéma s rezervou :) )

Vím, že se obecně moc nedoporučuje zapojení tep. čerpadla do větších či klasických AN, ale neubráním se dojmu, že zde hraje roli spíše způsob zapojení...

Měl jsem namyšleno pořídit dvouvýměníkovou nádrž LMT 1000 L + DN32 výměník pro TUV. Leč pak jsem z více zdrojů vyčetl, že tady stratifikace nemusí moc dobře fungovat, protože oběhovky promíchají vodu v nádrži a efektivita je fuč. Tady jsem někde na fóru četl, že toto může nastávat jen při špatném zapojení takové AN. Tuhle problematiku "nefunkční" stratifikace prý řeší AN s dělícím plechem, leč díval jsem se, že jsou dražší a max. objem takové nádrže, která mně projde dveřma do tech. místnosti je 750 L.

Takže co mně zajímá je, jestli je opravdu nutné pro "all-in-one" řešení použít AN s dělícím plechem, nebo lze použít i "klasickou" výměníkovou nádrž, pokud lze zajistit funkční stratifikaci ...a lze to? Pokud ano, jak? A nebo jsou případná pozitiva a zisky "all-in-one" řešení tak marginální, že nevyváží potenciální problémy s horší efektivitou (špatně zapojená LMT,...?) apod. a je lepší jít aktuálně standardní cestou dvou separátních nádrží?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

47 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.