Rekonstrukce otopné soustavy po připojení kondenzačního kotle a její regulace

Rubriky:

MT Miloslava Tesařová @miloslava.tesarova před více než rokem20.06.2023 11:33:52
Rekonstrukce otopné soustavy po připojení kondenzačního kotle a její regulace

Dobrý den, po obhlédnuti topné soustavy, kde jsme chtěli měnit jen protékající ventily, topenář navrhnul celkovou rekonstrukci otopné soustavy. Sice jsem pročetla zde různé diskuze na téma kondenzační kotle a regulace otopné soustavy, ale nejasnosti a pochybnosti nezmizely, spíše naopak.

Popis aktuálního stavu:
Samostatně stojící RD, okres ČB, vnější plocha cca 125 m2, plocha vnitřní cca 100 m2, 1 NP obývané (4 pokoje, kuchyně, chodba, koupelna a WC), technické přízemí (garáž, kotelna, dílna, prádelna, sklepy), obvodové stěny 45 cm (30 cm škvárové tvárnice, možná beton-škvára?, + 15 cm plná cihla pálená), střecha stanová, betonové tašky, paropropustná fólie, podlaha půdy dodatečně izolovaná 10 cm PE, RD cca 50 let, nezateplený, okna původní špaletová, v obýváku nějaká dvojitá.
Otopná soustava: samotížná soustava, původně kotel na uhlí 24 kW, v. 2021 výměna za kondenzační kotel Vaillant 246/5-3 ecotech pro 24 kW bez změn v otopné soustavě, pouze nahrazená stará expanzní nádoba. Radiátory původní plechové deskové (nějaké výrobní družstvo Třebíč)- obývák 4 kW, pokoje a kuchyň po 2,8 kW, koupelna a veranda po 1,4 kW, WC 0,8 kW, celkem instalovaný výkon topných těles 19 kW, staré mechanické ventily, většinou coulové ocelové trubky na přívodu k topení. Na kotli se nastavuje teplota výstupní vody (mrazy 55°C, jinak 50-45°C), v jednom z pokojů je pokojový termostat, na noc je nastavená nižší teplota, jinak nastaveno přes den 21-22°C (penzisté). Po výměně kotle jsme nezaznamenali nějaký snížený tepelný komfort, ale poslední 2 zimy byly celkem mírné. Teplené ztráty jsem si vypočetla podle staré ČSN 06 0210, při -17°C mi vyšly 16-18 kW (škvárové tvárnice, resp. beton-škvára), při -6°C 13-14 kW, při 13°C 7,8-8,2 kW. Případná výměna oken by přinesla úsporu min. 1 kW podle volby okna. Ve výpočtu jsem respektovala umístění místností, studené stěny, rychlý přítop a velmi zjednodušeně tepelné mosty.
Původně otec zamýšlel jen výměnu starých ventilů, radiátory netečou, prostě taková udržovačka. Nyní přichází do úvahy ještě varianta kompletní výměny (radiátory, trubky, ventily) nebo částečná (nechat radiátory, vyměnit jen ventily a trubky, anebo nechat trubky a vyměnit jen radiátory a ventily), rodičům se do kompletní rekonstrukce moc nechce, já se zas obávám, aby to po rekonstrukci topilo, jak má.

Otázky:
1. Má smysl měnit jen ventily? Má smysl nějaká částečná rekonstrukce, tj. měnit trubky a nechat radiátory, nebo měnit radiátory a nechat trubky? Ventily se musí měnit tak, či tak.
2. V případě výměny radiátorů, nechat původní výkon radiátorů, nebo je možné snížit výkon? Koukala jsem do katalogů, při nižší teplotě vody z kondenzačního kotle dávají radiátory cca poloviční výkon, takže bych se toho obávala, i když topenář to v rámci finančních úspor navrhnul k promyšlení.
3. Jít do ventilů s termostatickou hlavou? Nebude se to hádat s regulací na kotli a pokojovým termostatem? Pokojový termostat bych chtěla zachovat, rodiče jsou na to zvyklí a umí ho ovládat.
4. Kdyby se vyměnily i trubky, za užší, nebyl by pak problém třeba v budoucnosti připojit jiný typ zdroje? TČ nebo třeba el. kotel či kotel na pelety? Kdoví, jak to s plynem bude dál.
Zejména v diskuzích o regulaci otopné soustavy mi připadají názory někdy protichůdné, ale to asi také závisí na konkrétním případu, proto jsem stav popsala takto podrobně.
Děkuji všem za reakce.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

20 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.