Kotel Protherm 24KTZ, ztrata plamene.

JP Jan Peterka @jan.peterka204 před více než rokem05.08.2023 17:59:44
Kotel Protherm 24KTZ, ztrata plamene.

Obcas se mi stavalo, ze se rozsvitila kontrolka ztraty plamene a kotel se vypnul. Po resetu poruchy zas par dnu az tydnu dobu jel. Dnes se to konecne kouslo tak, ze se dala zavada reprodukovat nekolikrat po sobe a vypozorovat okolnosti, driv kotel po reset nabehl a fungoval.

Deje se nasledujici: Pri zapaleni elektrody zajiskri a zapali se plyn v rade horaku pod nima. (vpravo). Ostatni rady horaku (uprostred a vlevo) se nezapali a protoze elektroda snimajici plamen je nad pravou radou horaku, za par sekund se vyhlasi ztrata plamene znovu. Jak vypada horak je videt na prilozene fotce.Tohle se delo i 10x po sobe. Kotel ma 2 stupne vykonu, tohle se deje pri snizenem vykonu, kotel se mi podarilo nahodit tak, ze jsem termostatem nastavil plny vykon, pak postupne chytly vsechny horaky a nasledne uz se zapalovaly i pri snizenem vykonu, plamen vypada subjektivne normalne. Po zchladnuti topneho prostoru se situace opakovala.

Mate nekdo predstavu v cem by mohl byt problem? Mej jsem tu uz nekolikrat mistniho servismana, ale on vzdy jen ocistil elektrody, rikal ze kotel je jak novy (topi se v nem malo) a situace se po case opakovala. Vymenil zapalovaci elektroniku, bez vysledku. Prijde mi ze postupuje stylem pokus-omyl. Osobne bych se do opravy plynove casti v zadnem pripade nepoustel, ale chtel bych mu rict co ma vymenit, aby mi postupne nemenil cely kotel (zde uvedene jsem mu jeste nerekl). Zdalo se mi, ze vetsi frekvence techto poruch je v lete, v zime to delalo jen zridka (kotel je ale ve vytapene mistnosti). Je to kotel jeste bez elektroniky, jen s kapilarovymi termostaty, pripadne sem mohu hodit schema, ale v elektricke casti zapojeni nic takoveho co by melo kotel zapalovat na zvyseny vykon neni (pokud takovy mechanismus neni soucasti plynoveho ventilu). Budu vdecny za kazdou radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.