Vyhledávání
Naše další weby
Zdravím,
rekonstruujeme podlahu půdy, v budoucnu bude obývaná, zatím jen čistá. Odstranili jsme topinky a škváru, sejmuli jsem z trámů prkna (dvě vrstvy cik-cak).
Trámy chci srovnat přiloženými prkny (z obou stran 28mm, použiji prkna ze záklopu), rozdíl výšky trámů v rámci půdy je něco přes 2cm. Trámy jsou OK, neprohnuté, ale nerovně usazené ve zdech. Trámy nejdou ven skrz stěnu, stěna 30cm, trámy uloženy cca 20 cm ve stěně.
Na to míním vrátit spodní vrstvu původních prken (28mm, s malými mezerami) a na to přišroubovat křížem jednu vrstvu OSB 12mm (pro zpevnění a vytvoření rovné plochy).
Některé krokve jsou zajištěny železnými spřáhly k trámům, vidím problém s prochladáním. Asi metr od pozednice bude na půdě ležet třeba 40cm vaty zakryté paropropustnou folií a dřevěným roštem, i po vestavbě tam zůstane podél domu servisní průlez (protažení kabelu ....), střecha je 45°, tedy zbyde trojůhelník 1x1m. Železná spřáhla zůstanou v tomto prostoru (mimo v budoucnu vytápěné prostory).
Do ostatního prostoru nad obývané a vytápěné místnosti (zatím asi 30m2) míním položit vatu (celkem cca 40cm), kterou později použiji na zateplení půdní vestavby.
A teď co s parotěsností? Chtěl jsem parotěs dát mezi prkna a OSB, pod trámy bude max pár cm izolace na SDK podhledu. Na prkna dát parotěsku, do OSB předvrtat otvory, natlačit tam lepidlo na parotěsku a prošroubovat. Mělo by to zůstat 100% těsné a pravděpodobnost budoucího poškození je minimální. Dávat izolaci mezi trámy je zbytečné, když bude v budoucnu nahoře vytápěná místnost (nad OSB bude EPS s nějakou kročejovkou, na něm podlahové topení a podlaha). Parotěs se mi pod trámy dávat nechtělo, bude tam rozvod vzduchu, kabely, světla a reproduktory a SDK podhled bude jen pár cm pod trámy (a příčky půjdou až skoro k trámům).
Ovšem jak tak na to koukám, skoro by ten parotěs asi měl být pod trámy, anžto trámy vedou téměř skrz obvodovou stěnu a zatím nemá zateplení, navíc krokve jsou zajištěny železnými spřáhly na trámy, tedy nezabráním prochladnutí železa skrz izolaci blíže k trámu.
Zateplení obvodové zdi bude příští rok.
Nějaká doporučení řešení? Zatím se tam nebydlí, místnosti budou sloužit přes zimu jako zázemí při rekonstrukci, je to budoucí ložnice a koupelna (!), nyní jedna velká místnost, kam přijdou SDK příčky. Koupelně jsem mínil dát druhou samostatnou parozábranu na úrovni horní hrany SDK příček, což bude samo o sobě oříšek opět kvůli světlům, reproduktorům a vzduchotechnice.
Akustické vlastnosti musíte řešit nad prkny. Předpokládám že jednou sundáte minerál a pak dáte na podlahu nějaké…
před 11 měsíci
Kotvit budu jen do trámů, případně vůbec (samonosná kotvená jen do stěn). Vatu jsem tam chtěl dát kvůli akustickým…
před 11 měsíci
Pokud plánujte vruty, které projdou celou vrstvou prken a OSB, tak se spodní strany nalepte 5cm EPS. Pracuje se s ním…
před 11 měsíci
11 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení