Vyhledávání
Naše další weby
Zdravím, potřebuji se trochu poradit.
Mám RD s TZ asi 3kW, TČ vzduch voda s aku-nádrží 300L. V nádrži mám hada pro solární ohřev vody a taky el.patronu 4,5kW. Voda v bojleru(160L) je předehřívaná druhým hadem v akunádrži. Krbové kamna s velmi malým výkonem(už nevím kolik) využívané při mrazech od -5°C.
Otopná voda dle venkovní teploty mezi 28-34°C(toto jsou cílové teploty).
Doma máme 23-24°C.
Spotřeba el. na vytápění za rok jsou 3MWh.
Před 10ti roky, kdy jsme stavěli, se soláry a FVE pro nás nevyplatili, neb el.stala 1kč/kwh...
Chtěl bych dát na střechu buď FVE ,nebo solár, popř.kombinaci obojího.
S výkupy moc nepočítám. Mělo by to být spíš na vytápění.
Napadly mě tyto kombinace. Když dám pár panelů FVE bez střídače a měniče přímo do aku-nádoby a bojleru(možnost automatického přepínání?). Když se nahřeje, termostat panely odpojí. Panely se trochu dají využívat i v zimě.
Dále: Solární kolektory napojené na hada v aku-nádrži. Nějaké vakuové? Kdysi mi bylo na Thermě řečeno, že vakuové nejsou náchylné na přehřátí, jako běžné panely. Ale vůbec se v tom nevyznám. Počítám s tím, že bych je asi neměl na střeše domu, ale asi na šopě, nebo někde, kde by nebyl problém je zastínit. No a taky mi na Thermě řekli, že ty vakuové kolektory dávají třeba 20°C i při nějakém mrazu a taky i když je slunce za lehčími mraky.
Chtěl bych to nadimenzovat tak, abych mohl nahradit TČ aspoň do těch -5°C - je to zatím takový nástřel. Pod touto teplotou bych topil v KK dřevem.
A pokud by nebylo počasí ani na FVE, ani na solary, nakopnul bych TČ.
Zní to jako pejsek a kočička dělali dort. Vím :D .
Máte nějaký nápad, připomínky...?
Chtěl bych se nejprve poradit tady, než oslovím firmu. Abych měl představu co chtít.
děkuji
Panely jsou na příhřev. Pokud by nestačily, pořád mám TČ.
před 8 měsíci
Na střechu se musí vše pevně přidělat nebo vám to při prvním větru uletí k sousedům. Je nesmysl něco montovat na…
před 8 měsíci
Měl bych další dotazy, tak prosím o názory. Situace: přetoky nechci dávat do sítě. Nechci baterii a nechci pokrýt…
před 8 měsíci
22 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení