Dům na užším pozemku, svažitý terénDobrý den, snažím se přijít na to jaký dům postavit na relativně úzkém pozemku tvaru L který má svažitý terén. Výchozí stav je takový že bych určitě rád bungalov, jen 1NP. Obývák je v podstatě na jih a pracovna na sever. Ložnice a dětské pokoje na západ.
Okótované parcely jsou naše – pozemek je ve tvaru otočeného L.
Úhel klesání je 5,08° k sousedovi č. 1, čili na délce domu 24,75m je to nějakých 2,25m rozdíl. Neboli výškové klesání 9cm na jednom metru.
S projektantem jsem zatím řešil 3 varianty.
1) varianta se schody - několik úrovní střechy
- dodám že pár schodů by mně nevadilo, oddělí se tím pěkně například pracovna a obývák – ale zase je na prd, že by bylo několik úrovní střechy.
2) Varianta 02 sedlová střecha, rovina – tato varianta se nám líbí asi nejvíce. Mírná nevýhoda je že dům bude na severní straně už relativně dost vysoko – soused se trochu bojí že mu tam vznikne větší stavba, ale zase by se do dal využít na částečné podsklepení. Případně tato varianta by se dala ještě s rovnou betonovou střechou – teoretická výhoda do budoucna že by se dalo postavit další patro.
3) Varianta 03 pod terénem - zakopání baráku pod úroveň terénu bez schodů – rovná střecha – tato varianta se mně líbí asi nejméně. Nějak se nemůžu smířit s tím že budu pod úrovní terénu. Navíc se bojím trochu případné vlhkosti. V této variantě mně připadne nejlepší vnitřní uspořádání.
Není tu někdo kdo řešil podobnou situaci? Jsem otevřen nápadům, návrhům a doufám že jsem Vás nezahltil velkým množstvím výkresů.
Děkuji za rady, připomínky.