YouTube - Rok a půl s tepelným…
👉rozbalte text👇 pro interaktivní obsah videaJan Staněk se podělí o zkušenosti s tepelným čerpadlem po roce a půl užívání v jejich rodinném domě na brněnsku...
Mám tady takový rébus řešení vytápění domu rodičů
Satarší dům po několika dílčích rekonstrukcích s plochou 200-220 m2, podsklepený, dvoupodlažní, trvale obývané je přízemí. Dům zateplen, ztráty spočítány na cca 9,5 kW.
Přízemí je čerstvě zrekonstruované, takže má podlahové vytápění. Dosud bylo vytápěno dřevozplyňovacím kotlem do dvou AKU o celkovém objemu 1800 L, v létě provoz čistě na solární ohřev vody do 200 L nádrže, v zimě spíš jen pomáhá dohřívat. V domě je i plynový kotel, ale ten se delší dobu nevyužíval. Dál je na domě fotovoltaika 7 kWp a baterie (netuším kolik přesně, 7 nebo 10 kW). Dům díky FVE funguje na spotových cenách el. energie. Jinak pokud se nádrže natopí(nabijou), většinu průměrných dní v topné sezoně pak zvládnou dům vytápět průměrně dva dny.
A teď to hlavní, rodičům přibývají roky a tak se chcou odprostit od starostí s vytápění dřevem.
Za mně je to docela zajimavá kombinace všech možných technologií, takže se nabízí otázka, jestli stávajících lze ještě nějak využít nebo je rozumně nakombinovat a doplnit o případný nový "bezstarostný" nebo spíše "bezpracný" zdroj vytápění.
Otec inklinuje k tepelku. Leč většina firem mu doporučuje stávající technologie a akumulačky vyhaýzet a udělat "čistou" instalaci. Mně i otci to přijde trochu škoda, moc se mně nechce věřit, že by se z toho nedalo něco "vykouzlit". Kór při kombinaci aku + fve + spotová el. + případné čerpadlo (+ solár?).
Napadá Vás nějaké řešení?
Nás s otcem napadlo:
- jestli by se nějakou chytrou krabičkou nedalo využívat výkyvů cen el. na spotovém trhu a buď jen patrounou nahřívat ty dvě velké AKU případně ještě zapojovat FVE a solár.
- nebo to stejné řešení, ale namísto patrony by se využívalo tepelné čerpadlo, takže by např. nahřívalo aku nádrže hlavně v noci (kvůli ceně elektřiny). Samo náklady na tepelko jsou jiné, než na patronu a tepelko je více univerzální/nezávislé řešení a může fungovat více nezávisle a efektivněji, než patrona v nádržích.
Jiste. Z toho duvodu mi prijde ten VPS docela fajn, kdyz se doplni o popis domu, otopne soustavy a zpusob vyuzivani.…
před 5 měsíci
Žáden faktor (COP nebo SCOP) nemusí být objektivní a to z toho důvodu, že je tam tucet proměnných, které mají dopad na…
před 5 měsíci
Je to o neco lepsi nez tretina, ale to je detail. A jinak ja neresil ekonomiku provozu ci navratnost, zajimala mne…
před 5 měsíci
76 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení