Letní (ne)provoz kotle na peletyDobrý den, po čase jsem zase zauvažoval nad optimalizací vytápění, teď hlavně teda ohřevu TUV. Máme Atmos automat na pelety, AKU 1 kubík, kombinovaný bojler Dražice.
Přemýšlím obligátně nad letním provozem. Zda vypnout kotel a nahřívat bojler elektricky, nebo nechat zkusit zaplý kotel.
Obecně mi přijde, že v zimním provozu se bojler nahřívá skrze výměník dost dlouho a dost často - při každém větším odběru (a to mám teplotu nastavenou jen na 48 stupňů, hysterezi 5 stupňů, a do regulace zapojený termistor pro odečet teploty z horní třetiny bojleru). Dost to promíchává AKU, což vede ke spuštění kotle. To mi v zimě tolik nevadí, ale v létě bych tyto spuštění chtěl omezit. Jasně, mohu snížit spouštěcí teplotu dle teploty nahoře v AKU, ale pak se zase bojím toho, že čerpadlo bude honit vodu mezi AKU a bojlerem a teploty v bojleru stejně nedosáhne stejně nedosáhne. A ze studeného sklepu bude studený sklep.
Směřuje to k té elektrice :D. Ale stejně, zajímalo by mě, jestli máte tip, jak to odladit, jak jste to vymysleli případně vy.
Také jsem vypozoroval, že 'napájecí' trubka mezi AKU a bojlerem je dlouho po nahřívání (tedy asi pořád) dost horká, jakoby se skrze ní AKU, nebo bojler, nebo oboje vybíjeli. Jde tomu nějak čelit? Zpětná klapka/ventil, taková/ý základní vzhledově, za čerpadlem je, nevím přesně, jestli má v této věci vůbec fungovat... Jestli ano, může být vadná/ý.
A ještě mě napadá, nikdy jsem to doteď nedělal, když vypnete na léto vytápění, vypouštíte vodu z bojleru, kotle,...? Já to neřešil, nechal jsem to vychladnout a na podzim se tvářil, že nic. Rád se začnu chovat zdvořilejc k armaturám... Nebo plaším zbytečně? :-)
Děkuju za každou radu.
PS: Poslední týdny jsem protopil v průměru 3-4 15 kg pytle pelet/týden, hlavice vyplé, teď jsem vypnul i čerpadlo do domu, voda nejčastěji pro dva lidi, bojler 160 l.